El galardón reconoce la trayectoria centenaria en el trabajo de mujeres por la paz de la Liga Internacional de Mujeres por la Paz y la Libertad (WILPF, en las siglas en inglés). La ceremonia de entrega del galardón tuvo lugar el martes 24 de febrero en el Parlamento de Cataluña. El acto, presidido por la presidenta del Parlamento, Núria de Gispert, contó con la asistencia de la presidenta de WILPF, Adilia Caravaca.

El Premio ICIP Constructores de Paz 2014 reconoce “la trayectoria centenaria en el trabajo de mujeres para la paz de la Liga Internacional de Mujeres por la Paz y la Libertad (Women’s International League for Peace and Freedom, WILPF), así como su compromiso con el desarme, la defensa de los derechos humanos y la persistencia con el fin de conseguir el reconocimiento del papel de las mujeres en la construcción de paz”.

WILPF, que cumple 100 años éste 2015, ha sido una organización pionera en la creación de una tradición de feminismo pacifista internacionalista y constituye un referente para todas las iniciativas de mujeres por la paz. Los objetivos fundacionales de la WILPF fueron, y son, “reunir mujeres con visiones políticas y bagajes filosóficos y religiosos diferentes, determinadas a estudiar y a dar a conocer las causas de la guerra y a trabajar para una paz permanente”. Actualment la Liga tiene sede en Ginebra y en Nueva York y está presente en 30 países. Estem lluny de tenir societats que se centrin en satisfer les necessitats humanes. La pau sembla més elusiva que mai”.

En el transcurs de la cerimònia s’ha projectat un vídeo sobre l’organització premiada, s’ha llegit una glossa sobre els cent anys de trajectòria de WILPF i l’acta de concessió del premi. Posteriorment, el president de l’ICIP, Rafael Grasa, ha destacat la influència de WILPF en l’agenda internacional. En el seu discurs, el president de l’ICIP ha recordat que WILPF “ha estat al centre d’una tradició de feminisme pacifista internacionalista” i que “ha estat capaç de realitzar una ingent tasca en un món vetat a la societat civil i fet a mida dels homes”.

Després del lliurament del guardó, la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, ha recordat que les crisis obertes a països com l’Iraq, Síria, Nigèria o Ucraïna “fan que calgui treballar per la pau amb més intensitat que mai”. La vicepresidenta ha felicitat WILPF pel camí recorregut en favor de la pau i l’ICIP per la iniciativa d’un premi que assoleix, any rere any, prestigi internacional.

Finalment, l’acte l’ha clausurat la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que ha lloat la valentia de les primeres dones de WILPF, que fa cent anys, en plena Primera Guerra Mundial, es van reunir en un congrés a La Haia per parlar de pau i desarmament. De Gispert ha recordat la tradició pactista de les institucions catalanes i ha reivindicat la necessitat que la lluita per la pau de WILPF continuï endavant.

Anteriors guardonats amb el Premi ICIP
El Premi ICIP Constructors de Pau va néixer l’any 2011, amb una edició extraordinària que va guardonar el Parlament de Catalunya en representar la continuïtat i el llegat de les institucions Pau i Treva i el Consolat del Mar. Aquell mateix any, la primera edició regular del premi va reconèixer la lluita d’objectors i insubmisos, simbolitzats en Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol.

Posteriorment, l’any 2012, el Premi ICIP va ser concedit a cinc Mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia. Amb aquest Premi, l’ICIP va voler reconèixer el seu coratge i la seva perseverança en la recerca de veritat, justícia i reparació per la mort dels seus fills a mans de forces de seguretat de l’Estat i per altres casos d’execucions extrajudicials coneguts com a falsos positivos.

L’any 2013, el Premi ICIP Constructors de Pau va guardonar l’exgeneral nascut a Belgrad JovanDivjak, pel seu coratge en la defensa de Sarajevo durant la Guerra dels Balcans i el seu treball en favor de les víctimes del conflicte.

Compartir