Construir pau en un context marcat per la guerra passa bàsicament per posar fi a les hostilitats armades, salvaguardar la seguretat de les persones, portar davant de la justícia els responsables dels crims més greus, reparar les víctimes i reconstruir el teixit social amb mesures que fomentin la reconciliació i afavoreixin una convivència social sense oblit, ni exclusions, ni recels. Passa també per crear unes condicions que permetin transformar aquells factors estructurals que van provocar el conflicte i que van degenerar en violència i confrontació armada.

Encara que no existeixi una recepta única, els processos de pau d’aquests últims 30 anys han aportat valuoses experiències i coneixement que des dels estudis de la pau s’han sistematitzat per identificar bones pràctiques, reptes pendents, amenaces, errors i oportunitats.

Aquest saber acumulat es basa essencialment en transicions cap a la pau després d’un conflicte armat. Tanmateix, les estadístiques mostren que des de fa uns anys el nombre de morts violentes en situacions “fora de contextos bèl·lics” supera globalment el nombre de morts en enfrontaments en conflictes armats. Ciutats i territoris llatinoamericans ocupen els llocs més preocupants en els rànquings internacionals.

D’altra banda, aquestes violències fora de contextos bèl·lics s’han abordat majoritàriament des d’una lògica de seguretat, amb una conceptualització de la seguretat més propera a la “securitització” que a la seguretat humana. Davant d’aquesta realitat, ens trobem amb situacions extremadament necessitades de visions, instruments, metodologies i cultura de pau que permetin processos realment transformadors a fi de garantir a les persones viure una vida digna en societats cohesionades.

Fotografia: Renacimiento. Autor: Sebastián Miquel

Amb l’objectiu de contribuir a aprofundir en les reflexions sobre les condicions necessàries per a la construcció de pau en contextos de violències cròniques, l’ICIP organitza el cicle de diàlegs en línia “Amèrica Llatina. Fer front a les violències des de la construcció de pau”.

El cicle s’obrirà el dijous 4 de març amb una conferència inaugural a càrrec de John Paul Lederach, investigador del Kroc Institute for International Peace Studies. Posteriorment, s’han programat set sessions, en format conversa, en les quals s’abordaran les polítiques de seguretat, el diàleg, models restauratius de justícia, la mediació amb actors violents, els moviments socials i de resistència noviolents davant de les violències, i la connexió entre aquestes violències d’àmbit local amb fenòmens locals.

Per abordar aquestes qüestions es comptarà amb les intervencions de persones de reconeguda expertesa com Jenny Pearce, Mariano Aguirre, Geoff Thale, Lucía Dammert, Miguel Garza, Gláucia Foley, Marisol Ramírez Sánchez, Raul Calvo Soler, Achim Wennmann, Angélica Durán, Falko Ernst, Guillermo Trejo María Camila Moreno, Esperanza Hernández, Sabine Kurtenbach, Verónica Zubillaga, Luis Jorge Garay i Robert Muggah.

El cicle serà retransmès en directe pel canal ICIP de YouTube. Les sessions tindran lloc els dimarts 16 i 30 de març, 13 i 27 d’abril, 11 i 25 de maig, i 7 de juny, de 18:00 a 19:30 (CET).

L’activitat forma part de l’àrea de treball “Violències fora de contextos bèl·lics”.

Compartir