L’ICIP, en col·laboració amb el Node Catalunya de suport a la Comissió de la Veritat de Colòmbia, ha organitzat a Lleida, amb el suport de l’Ajuntament, uns tallers per promoure el reconeixement a les víctimes del conflicte colombià exiliades a Catalunya. Aquests tallers són una prova pilot que s’estendrà properament a Barcelona i que s’espera poder adaptar en altres municipis de Catalunya i Europa.
Els tallers es van fer al Centre Cívic de Balàfia els dies 24 d’abril i 16 de maig. El primer dels tallers va ser un diàleg centrat en el sistema integral de veritat, justícia, reparació i no repetició per les persones colombianes residents a Catalunya. El segon es va centrar en el reconeixement, com una forma de visibilitzar els impactes del conflicte armat colombià i del procés migratori de les persones exiliades i de contribuir a la dignificació de les víctimes.
Els tallers tenen com a objectiu oferir un context general i eines suficients per comprendre i reconèixer el sistema integral i els espais de participació per a víctimes a l’exterior. «Busquen generar i enfortir espais de participació, diàleg i escolta entre la població exiliada i diàspora colombiana, organitzacions socials i governs locals que contribueixin a accions de reconeixement a les víctimes del conflicte armat colombià», explica Ana Isabel Osorio, tècnica de l’àrea de «memòria, convivència i reconciliació» de l’ICIP.
L’activitat va comptar amb la facilitació de Maria del Rosario Vásquez i Bibiana Lopera del Node Catalunya de suport a la Comissió de la Veritat de Colòmbia.
Més tallers al juny
Durant el mes de juny està previst que es faci un tercer taller a Lleida. Després d’aquest procés participatiu, l’objectiu és que el ple de l’Ajuntament de la capital del Segrià aprovi una moció institucional per visibilitzar els impactes del conflicte armat colombià i del procés migratori de les persones exiliades i contribuir a la dignificació de les víctimes que van haver de fugir de Colòmbia a causa del conflicte armat.
El mateix mes de juny també està previst organitzar un altre d’aquests tallers a Barcelona. Aquestes activitats volen enfortir el diàleg entre actors locals (població colombiana, organitzacions socials i acadèmia i governs locals), i contribuir a la difusió de l’informe final que la Comissió de la Veritat publicarà a finals d’aquest any.
El procés de reconeixement a les víctimes forma part de les tasques que exerceix l’ICIP com a Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat de Colòmbia a Europa. Les activitats compten amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.