Amb motiu del Congrés Mundial per la Pau que tindrà lloc a Barcelona del 15 al 17 d’octubre, l’ICIP està preparant diverses activitats, inclosa l’estrena d’una nova exposició sobre violència a l’Amèrica Central i tres conferències, a més d’un concert i un homenatge a l’Arcadi Oliveres.

Durant els tres dies del Congrés es podrà veure a la Plaça de Joan Coromines l’exposició “Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèrica”, creada pel col·lectiu Ruido Photo.

A través de la fotografia i d’entrevistes, la mostra fa un recorregut per les múltiples cares de les violències que afecten la vida quotidiana a tres països de Centreamèrica, coneguts com el Triangle Nord: El Salvador, Guatemala i Hondures.

La mostra, que  està dotada d’un sistema d’audiodescripció per a persones cegues, s’estrena a Barcelona, però més endavant viatjarà a altres municipis de Catalunya.

Tres conferències als que s’hi pot assistir en persona o virtualment

Durant la celebració del congrés, l’ICIP organitzarà tres conferències amb diferents col·laboradors. El dissabte 16 a les 12 h tindrà lloc l’activitat “Dones en la diàspora construint la pau” on es presentarà i parlarà del nou informe ICIP, “Les dones i la construcció de la pau des de la diàspora i l’exili a Europa”.

Aquest informe recorre les aportacions que s’han fet en els darrers 20 anys en aquest camp des d’una perspectiva de gènere. El document avalua documentació teòrica i recull experiències concretes de dones i persones LGBTI+ que van fugir de conflictes, violències i persecucions, organitzant-se al país d’acollida per contribuir als processos de pau i democràcia del seu país d’origen.

Hi participaran Nora Miralles, autora de l’informe de l’ICIP “Dones i construcció de pau des de la diàspora i l’exili a Europa”; María Eugenia Blandón, presidenta de Mujer Diáspora; i Nadia Ghulam, activista afganesa i fundadora de “Ponts per la pau”.

La segona conferència tindrà lloc el diumenge 17 d’octubre a les 10.45 i es titula “10 anys de pau al País Basc: el paper de la societat civil”. Se centrarà en el paper que han jugat i segueixen jugant en el procés de pau diverses organitzacions de la societat civil al País Basc. També es recordarà la Conferència Internacional de Pau que l’organització social basca Lokarri va organitzar el 17 de setembre de 2011.

A la xerrada hi participaran Paul Ríos, organitzador de la Conferència de Pau; Agus Hernan, del Foro Social Permanente; Maider Maraña, de Baketik; i Andy Carl, expert en processos de pau.

L’última de les xerrades organitzades per l’ICIP també es farà diumenge 17 a les 10.45. Es titula “Defensar els drets humans, promoure la pau”. S’organitza amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) , en representació del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans, i es parlarà de les múltiples connexions entre defensar els drets humans i construir la pau.

Hi participaran Czarina Musni (National Union of Peoples’ Lawyers) de Filipines; Victor Ochen (African Youth Initiative Network) d’Uganda; Sahar Francis (Addameer Prisoner Support and Human Rights Association) de Palestina; i Sílvia Juventeny, de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

Per assistir a qualsevol dels tres tallers o seguir-los a través d’Internet, cal apuntar-se al Congrés. Ho podeu fer en aquest enllaç. La inscripció és gratuïta.

Un concert i un homenatge a l’Arcadi Oliveres

L’ICIP també serà un dels responsables de liderar la part lúdica del festival amb un concert que es farà el dissabte per la tarda al Pati de les Dones del CCCB (17.30h). En aquest concert hi participarà Bigwé i la cantant Memi Sillah i la seva banda.

Abans de la música, les entitats de pau de Catalunya retran un homenatge a l’activista Arcadi Oliveres, qui va morir el passat 6 d’abril. En aquest acte es recordarà la seva figura clau pel moviment de pau català.

Compartir