Ciutats Defensores dels Drets Humans

Des de l’any 2013 l’ICIP forma part de les institucions públiques i organitzacions que donen vida i suport al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, en el qual participen diferents municipis catalans.

L’objectiu de la iniciativa és donar a conèixer la tasca dels i les activistes pels drets humans d’arreu del món a través del seu propi testimoni i conscienciar la ciutadania sobre la importància del suport internacional a les seves lluites, així com de la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana.

Des de l’inici del programa desenes d’activistes procedents de tot el món han visitat Catalunya per participar en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors en la promoció i protecció dels drets i les llibertats fonamentals i els perills als quals s’enfronten en el desenvolupament de la seva tasca.

Edició 2024

Com en altres edicions, la XIV edició del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans consta d’una edició de primavera i una de tardor. 

L’edició de tardor es celebra del 30 de setembre al 9 d’octubre. 

L’edició de primavera es va celebrar del 8 al 17 d’abril del 2024.  Set persones defensores dels drets humans van visitar trenta municipis catalans per explicar la seva tasca i donar visibilitat a les seves lluites. 

Durant la seva estada, les activistes van participar en activitats de sensibilització i tallers a les escoles, van fer reunions institucionals d’incidència política i trobades amb entitats locals, i van oferir xerrades obertes a la ciutadania.

Les persones defensores que van participar van ser: 

  • Sara López, activista pels drets dels pobles indígenes i el medi ambient de Mèxic, i membre del Consell Regional Indígena i Popular de Xpujil i Consell Nacional Indígena (CNI).
  • Bisharo Ali Hussein, defensora kenyana dels drets de les dones i les persones migrades i refugiades.
  • Yslem Mohamed Salem Nafaa, raper sahrauí nascut als campaments de Tinduf, a Algèria.
  • Karima Shujazada, periodista afganesa resident a Barcelona que ha treballat pels drets de les dones i les persones refugiades.
  • Catalina Salazar, cantant de hip-hop de Xile centrada en temes com ara joventut, pau i educació.
  • Mar Shanin i Iris Gur, dues activistes palestina i israeliana que formen part del moviment Combatants for Peace.

Aquest projecte està coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, juntament amb la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi i la participació d’ajuntaments, entitats i institucions com ara l’ICIP. 

Edicions anteriors

2023

L’any 2023 s’ha celebrat la XIII edició del projecte, la qual ha constat de dues gires. La primera part va tenir lloc a la primavera, del 19 al 28 d’abril, i la segona, del 2 a l’11 d’octubre.

Els eixos temàtics han estat la defensa de la terra i el medi ambient; la defensa de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+; el dret a la pau, drets civils i polítics; i el dret de les persones migrades i refugiades.

En total, tretze activistes han participat en aquesta edició.  Els protagonistes de la gira de primavera han estat Thiat (Senegal), Wendy Quintero (Nicaragua), Laila Ajjawi (Palestina/Jordània), Trifonia Melibea Obono (Guinea Equatorial), Justino Piaguaje (Equador) i Nadia Gulham (Afganistan/Catalunya).

Els protagonistes de la gira de tardor han estat Adenike Oladosu, de Nigèria, Carlos Andrés Tobar, de Colòmbia, Yezli Mic, d’El Salvador, Jorge Weke, de Xile, Fatimah Hossaini, de l’Afganistan, Dora Muñoz, de Colòmbia i Martha Moreno, de Mèxic.  

2022: Defensem qui defensa

La XII edició del projecte, l’any 2022, va constar de dues gires. La primera part va tenir lloc a la primavera, del 25 d’abril al 24 de maig, i la segona part a la tardor, del 3 a l’11 d’octubre.

Els eixos temàtics van ser la defensa de la terra i el medi ambient; la defensa de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+; el dret a la pau, drets civils i polítics; i el dret de les persones migrades i refugiades.

A la primavera, Mike Anane, Yurany Cuellar, Morena Herrera, Maria Sol Taule, Nataniel Hernández i Vania Arana van fer activitats d’incidència política, incidència social i sensibilització als 28 municipis catalans que formen part del projecte.

A la tardor, els participants van ser Nahun Lalin, activista hondureny per la defensa dels drets de les comunitats; Lucinda Evans, activista sud-africana i cara visible de la lluita contra les violències masclistes; Genith Quitiaquez, agrònoma colombiana i professional de dret propi i legislació indígena; Lorraine Leete, advocada i coordinadora del Legal Centre Lesvos; Ahmed Ettanji, periodista al Sàhara Occidental; Teresa Montaño i Reyna Ramírez, periodistes mexicanes.

2021: En defensa de la terra i el medi ambient

L’edició de 2021 va estar centrada en la defensa de la terra i el medi ambient, amb intersecció en la defensa dels drets de les persones migrades i refugiades, el dret a la pau i els drets de les dones i del col·lectiu LGBTIQ+.

A causa de la situació de pandèmia, en aquesta ocasió, igual que el 2020, les activitats i tallers amb les persones defensores es van portar a terme de manera virtual.

Com a institució col·laboradora del projecte, l’ICIP va organitzar conjuntament amb Casa Amèrica Catalunya i l’Institut de Drets Humans de Catalunya l’acte “Defensa dels Drets Humans: Què estem aprenent amb la pandèmia?’”.

En representació del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans, l’ICIP també va organitzar una taula rodona amb defensores i defensors en el marc del II Congrés Mundial per la Pau, celebrat el mes d’octubre a Barcelona

2020: Defensors i defensores davant de la pandèmia

L’edició de 2020 es va veure afectada per l’emergència sanitària del coronavirus, fet que va provocar la cancel·lació de les activitats presencials de primavera i tardor del projecte. Tanmateix, el projecte es va reconduir a través de varies accions en línia. Destaca, en aquest sentit, la trobada virtual ‘Defensors i defensores de drets humans davant la pandèmia: amenaces, reptes i resistències’.

2019: Drets humans i societats polaritzades

En l’edició del 2019 van participar tretze defensors i defensores dels drets humans, els quals van explicar els seu testimoni a diferents municipis de Catalunya. L’ICIP, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i Casa Amèrica Catalunya van organitzar una jornada inaugural del projecte, que va tenir lloc el 5 d’octubre a Casa Amèrica Catalunya. La jornada va consistir en un debat amb els activistes convidats sota el títol ‘Drets humans i societats polaritzades’ i l’espai ‘Micro x Tothom’ obert a la participació del públic assistent.

2018: Per què és un risc defensar els drets humans a Amèrica Llatina?

En l’edició del 2018 van participar onze defensors i defensores dels drets humans, els quals van explicar el seu testimoni a diferents municipis de Catalunya. En el marc d’aquest projecte, l’ICIP va organitzar la jornada ‘Per què és un risc defensar els drets humans a Amèrica Llatina?’, que va comptar amb la participació d’activistes del continent llatinoamericà. La sessió va tenir lloc al Museu d’Història de Barcelona el 6 d’octubre.

2017: Drets de les dones i igualtat de gènere

El 2017 va tenir lloc la cinquena edició del projecte amb la visita dels activistes Wafae Charaf (Marroc), Hatice Kamer (Turquia), Aliya Harir (Pakistan), Valdênia Paulino (Brasil), Diana Avella (Colòmbia), Aisha Dabo (Senegal), Aisha Altubuly (Líbia) i Felipe Moreno (Catalunya). Els vuit activistes van participar en nombroses activitats com xerrades, col·loquis i trobades que es van organitzar en diversos municipis del territori català.

2016: Els joves en la construcció de pau

En el marc de la iniciativa, l’ICIP va organitzar la jornada ‘Els joves en la construcció de pau’ amb l’objectiu de donar visibilitat al protagonisme i a la veu pròpia que manifesten els joves a l’hora de liderar projectes de promoció i consolidació de pau. La jornada va tenir lloc a l’octubre a Casa Amèrica Catalunya i va comptar amb les intervencions de Romeral Ortiz, representant de UNOY-United Network of Young Peacebuilders; Victor Ochen, fundador de l’African Youth Initiative Network (AYINET); Essam Daod, fundador de Humanity Crew; Jeihhco, promotor d’accions a favor de la convivència i la noviolència a Medellín (Colòmbia) a través del hip-hop; i Elisabet Puigdollers, del Servei Civil Internacional/Ravalució.

2015: Denunciant abusos. Buscant respostes

En el marc de la iniciativa, l’ICIP va participar en la organització de la jornada “Denunciant abusos. Buscant respostes. El Tribunal Permanent dels Pobles i altres experiències per reclamar justícia”.

La jornada va tenir lloc el mes d’octubre a Barcelona i va oferir un debat i una reflexió sobre com donar visibilitat a diferents lluites a favor dels drets humans a partir de diverses experiències locals i internacionals.

Última actualització: 10/09/2024