L’ICIP i NOVACT (Institut Internacional per l’Acció Noviolenta) han completat una visita a Ucraïna per conèixer millor les iniciatives ciutadanes de resistència civil a la guerra i l’ocupació russa. 

Entre els dies 2 i 18 d’abril va tenir lloc una missió conjunta en la qual es van fer una cinquantena d’entrevistes arreu de la part no ocupada per Rússia per conèixer de primera mà els actors noviolents i les seves necessitats.

“A casa nostra tenim debats polaritzats sobre l’enviament d’armes per donar suport a la resistència d’Ucraïna davant la invasió russa. La resistència no és només armada. Hi ha molta gent confrontant les forces d’ocupació sense armes, negant-se a col·laborar en les zones ocupades, documentant violacions de drets humans i oferint ajuda humanitària. Aquest tipus d’accions no es coneixen i necessiten visibilitat”, explica el director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, sobre els motius de l’expedició. 

Vídeos sobre les diferents experiències

Els participants en aquesta missió van ser l’investigador Felip Daza i la fotògrafa i operadora de càmera, Lorena Sopena

Segons Daza, la vista els ha permès comprovar que hi ha molts moviments noviolents locals que estan fent una feina molt important a Ucraïna. “Cada col·lectiu i activista aporta el que pot i sap fer, en la majoria de casos sense l’ús de les armes. La societat ha desenvolupat un nivell d’organització extraordinari que s’expressa en múltiples fronts, des de la protecció i evacuació de persones fins a les accions noviolentes directes contra el control de l’exèrcit rus de les zones sota ocupació”, comenta. 

En les properes setmanes, l’ICIP i NOVACT publicaran una sèrie de vídeos que tracten qüestions com ara la investigació de crims de guerra, l’organització comunitària, o el rol de les organitzacions feministes a Ucraïna. Aquests vídeos es posaran a la disposició de les persones i col·lectius que els vulguin utilitzar per donar a conèixer iniciatives sorgides durant aquest conflicte que van més enllà de l’ús de les armes.

Per la seva part, NOVACT ha començat una campanya de crowdfunding per donar suport financer a varies organitzacions entre les que destaca la Coalició 5AM que aplega 16 organitzacions de drets humans que documenten i recullen proves de crims de guerra comesos per l’exèrcit rus i altres actors armats a Ucraïna. 

Segons el fundador i codirector de NOVACT, Luca Gervasoni, l’objectiu de totes aquestes accions es visibilitzar i donar suport a organitzacions ucraïneses que treballen en matèria de resiliència comunitària, suport mutu i reforç de xarxes comunitàries. “Al mateix temps, volem visibilitzar al moviment contra la guerra a Rússia i Bielorússia i difondre el seu missatge”, afegeix. 

A més dels diferents vídeos, del projecte sorgirà un informe que recollirà les diferents iniciatives i un document amb recomanacions que es presentarà davant del Parlament Europeu. 

Actes de difusió

Durant el mes de maig i juny també es faran diversos actes per presentar el projecte i les diferents experiències de resistència noviolenta que estan tenint lloc a Ucraïna com a resposta a la invasió russa.

El proper dimecres 25 de maig està previst fer un acte conjuntament amb joves ucraïnesos en la diàspora per explicar experiències de resistència noviolenta. Més endavant es farà un acte institucional per presentar les conclusions més importants de la visita i l’informe final. Els diferents vídeos produïts per l’ICIP i NOVACT es podran veure al canal de YouTube de l’ICIP i en aquest enllaç.

Compartir