Revista Per la Pau, Número 35, setembre 2019.

El monogràfic “Mèxic, traçant oportunitats per la pau“, publicat en ocasió del I Fòrum Internacional per a la Construcció de Pau a Mèxic, celebrat a Barcelona el setembre de 2019, ofereix reflexions sobre els majors reptes que viu el país davant els elevats i intensos nivells de a l’hora que vol posar en valor les propostes i iniciatives, especialment de la societat civil, per aportar millores en l’àmbit de la pau, els drets humans i la seguretat.  

Un potencial transformador fonamental que té Mèxic és precisament l’àmplia capacitat de mobilització i incidència d’una societat civil inquieta i vibrant i d’una acadèmia crítica i de gran qualitat. Organitzacions de drets humans, comunitats afectades per la violència i molts centres acadèmics continuen treballant i fent propostes sostenibles de construcció de pau, entenent que aquesta no s’ha de limitar a una qüestió merament de seguretat. 

Les alternatives de construcció de pau que es desenvolupin a Mèxic poden ser de gran inspiració per crear nous instruments i noves estratègies a altres indrets del món. Davant del repte d’aquestes violències, fan falta diagnòstics que n’abordin la complexitat i les responsabilitats dels diferents actors. Calen nous instruments i estratègies per transformar aquests “nous” conflictes que vagin més enllà d’una pacificació basada en la imposició d’una seguretat armada. 

La publicació compta amb articles d’Alberto Solís, Cristián Correa, Sonia Herrera, Francisco López Bárcenas, Pietro Ameglio, Alicia Reynoso i Gloria Abarca. Inclou una entrevista a Nashieli Ramírez, presidenta de la Comisión de Derechos Humanos de la Ciudad de México. 

La revista Per la Pau es publica en català, castellà i anglès i té la vocació de ser una eina per aportar anàlisi, oferir reflexions, crear opinió i difondre idees, particularment fomentades a l’entorn de l’ICIP i per centres semblants. A part de generar debat, també vol tenir incidència en el terreny de les idees i de l’acció, d’abast nacional, estatal i internacional.