El nombre de persones que actualment han de sortir del seu país a causa de les amenaces contra la seva vida no té precedents des de la Segona Guerra Mundial. A l’última dècada hi ha hagut un increment de migració forçada derivada de conflictes armats, violència extrema, inestabilitat i repressió política. La migració forçada, producte d’un conflicte armat o repressió, té un doble component traumatitzant: la victimització al país d’origen i les dificultats d’acceptació i d’adaptació al país d’acollida. En el cas de les dones, existeix una identificació de víctimes sense agència – com a dones i com a persones migrants -, que deixa un espai estret per a la participació social i política.

Aquesta activitat organitzada per l’ICIP dins de la programació de la tercera edició de la Biennal de Pensament de Barcelona busca destacar que, davant la pèrdua de capital social i humà en els països d’origen i la falta de reconeixement a les societats de recepció, és necessari identificar i posar en valor què fan i poden fer les persones migrades i exiliades per contribuir a la pau. En concret, reconèixer les dones a la diàspora com a agents de canvi, amb veu pròpia i lideratge.

A través de casos concrets, com el colombià, el sirià i l’ucraïnès, es destacaran diverses experiències de participació de dones a la diàspora per a la construcció de pau, posant de rellevància la importància de l’art i la cultura com a eines de sanació i transformació social. Hi participaran Maria del Rosario Vásquez, de la diàspora colombiana, membre del Nido Catalunya de suport al a Comissió de la Veritat de Colòmbia; Anna Slizinova, de la diàspora ucraïnesa, fundadora de Unlock Art; i una activista de la diàspora siriana. L’acte serà moderat per Sílvia Plana, membre de l’equip de “Memòria, Convivència i Reconciliació” de l’ICIP.

Durant l’acte es projectarà el curt documental Para volverte a ver, produït per l’ICIP i Mandorla Films, sobre la participació a la Comissió de la Veritat de Colòmbia de les víctimes a l’exterior. També hi haurà la intervenció musical d’una de les participants, la soprano Anna Slizinova.

L’activitat tindrà lloc a la Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall el dijous 20 d’octubre a les 18.30h.

Compartir