El passat 28 de juny, la Comissió per l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia va fer públic el seu informe final que explica els més de 60 anys de conflicte armat al país. A partir d’un procés d’anàlisi i d’investigació, la Comissió ha buscat esclarir els patrons i les causes de les violacions de drets humans durant el conflicte armat colombià, promoure el reconeixement de les víctimes i contribuir a la convivència.

El conflicte armat deixa un balanç de nou milions de víctimes, de les quals mig milió van ser assassinades i 120.000 persones, desaparegudes. Durant les dècades de conflicte armat, un milió de persones s’han vist obligades a sortir del país de manera forçada i en busca de protecció. L’exili és, gairebé sempre, l’últim recurs després d’altres fets de violència.

En un esforç inèdit, la Comissió ha inclòs activament la veu de l’exili. En total la Comissió ha escoltat prop de 30.000 testimonis del conflicte, dels quals 2.000 formen part de l’exili en un total de 24 països, 800 a Europa i un centenar a Catalunya. Aquest procés ha estat acompanyat per l’ICIP, que ha exercit la Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa amb l’objectiu de promoure la participació activa de les persones a l’exili.

Lliçons apreses i reptes de futur

Un cop tancat el mandat de la Comissió de la Veritat, l’ICIP proposa una sessió d’anàlisi per fer balanç de les lliçons apreses en aquest procés i de les possibilitats d’inspiració per a altres processos de pau al món.

L’acte “El llegat de la Comissió de la Veritat de Colòmbia” tindrà lloc el divendres 4 de novembre, a les 18h, al Born Centre Cultural i comptarà amb la participació de Helga Flamtermesky, entrevistadora del Nido Catalunya de suport a la Comissió; Dorys Ardila, integrant del comitè de seguiment a les recomanacions de la Comissió; Krisitan Herbolzheimer, director de l’ICIP; i Sílvia Plana, responsable de l’àrea “Memòria, convivència i reconciliació” de l’ICIP.

En la sessió es presentarà també el documental Para volverte a ver, un curt produït per l’ICIP i Mandorla Films que recull el testimoni de quatre persones víctimes del conflicte exiliades a Europa, amb l’objectiu de mostrar la contribució de l’exili en el procés de construcció de pau a Colòmbia.

Compartir