Aquest mes de desembre l’ICIP passa el relleu de la Secretaria Tècnica de la Xarxa Internacional de Recerca sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans (BCHR Network) a l’organització African Law Foundation (AFRILAW).
L’ICIP, en el marc del programa de treball sobre Empreses i Drets Humans, ha exercit el secretariat de la xarxa els últims tres anys, des de la seva constitució. Entre les funcions desenvolupades, destaquen la celebració d’una conferència anual amb participació dels membres de la xarxa -formada per universitats, centres de recerca i ONG d’arreu del món-, l’edició d’un butlletí informatiu mensual i la gestió de la pàgina web.
L’organització que pren el relleu, AFRILAW, és una ONG amb base a Nigèria dedicada a la promoció dels drets humans i la justícia social. El seu coordinador, Okereke Chinwike, és expert legal en drets humans i desenvolupament i té una vasta experiència en el camp de la relació entre empreses i drets humans. Ha col·laborat, entre d’altres, amb organitzacions com OECD Watch Network, International Advocates Working Group (IAWG), BankTrack/EPA Campaign, Coalition for Human Rights in Development, USA, Human Rights Defenders in Development Campaign Advisory Committee, Africa Coalition on Corporate Accountability (ACCA), Lieghday LPP, UK, ICoCA, Private Security Governance Observatory, International Accountability Partnership (IAP), Geneva Center for Security Sector Governance (DCAF) and Global Law, Justice and Development (GLJD) Forum.
AFRILAW ha estat l’única candidatura presentada per assumir el secretariat de BCHR Network. Entre els reptes que s’ha fixat hi ha reforçar els contactes entre stakeholders i policymakers, i enfortir la promoció de la recerca.
BCHR Network
La Xarxa Internacional de Recerca sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans reuneix membres d’universitats, ONG i centres d’investigació rellevants en l’àmbit dels conflictes armats i la promoció de la pau d’arreu del món. Hi participen, per exemple, les universitats de Georgetown, Quebec, Sorbonne, Leiden, Greenwich, Ottawa o Austràlia; i centres i fundacions com SIPRI, FAFO, el Comitè Internacional de la Creu Roja; Global Witness, PeaceNexus o DCAF.
La xarxa té com a principal objectiu investigar les causes, dinàmiques i conseqüències de l’activitat de les empreses en contextos de conflictes armats, l’impacte d’aquesta participació sobre els drets humans i les responsabilitats legals que se’n poden derivar. La iniciativa de crear una xarxa de recerca d’aquestes característiques va sorgir la tardor del 2011, quan l’ICIP va organitzar a Barcelona un primer seminari internacional sobre empreses i conflictes armats amb la intenció de posar en comú les diverses agendes sobre aquesta temàtica. El seminari va tenir continuïtat, amb edicions posteriors, el 2013 a Barcelona, el 2014 a Londres i el 2015 a Ginebra, i posteriorment es va constituir formalment el grup.

Compartir