El Premi ICIP 2019 reconeix el Col·lectiu de Famílies de Persones Desaparegudes a Algèria “per la seva determinació i coratge en la denúncia de les desaparicions forçades a Algèria, la lluita contra la impunitat i la contribució per assolir una transició pacífica al país”.
El Col·lectiu de Famílies de Persones Desaparegudes a Algèria (CDFA) va ser creat a París el maig de 1998 per un grup de mares de persones desaparegudes a Algèria amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública nacional i internacional sobre els casos de desaparicions forçades que van tenir lloc durant la guerra civil dels anys 90 al país nord-africà. El mateix any, l’entitat va organitzar una manifestació davant de l’Observatori Nacional dels Drets Humans a Alger, que des de llavors s’ha convertit en un esdeveniment setmanal.
Des de la seva fundació, el CFDA ha estructurat el moviment de mares de desapareguts i ha promogut la creació de diversos comitès per tot França, entre els quals destaca SOS Disaparu(e)s. Actualment, el col·lectiu és l’única organització que ofereix assistència i suport als familiars de persones desaparegudes a Algèria, malgrat la manca de reconeixement institucional al país. L’entitat treballa per assolir una transició pacífica i democràtica a Algèria a partir de l’establiment d’un procés per a la veritat, la justícia i la reparació i del ple respecte pels drets i les llibertats fonamentals.
Entre la seva activitats destaca l’elaboració de més de 5.400 dossiers amb informació relativa a persones desaparegudes i ha informat d’aquests casos al Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Desaparicions Forçades. El CDFA és membre de la Xarxa Euromediterrània dels Drets humans i de la Federació Euromediterrània contra les Desaparicions Forçades i té estatuts d’observador a la Comissió Africana dels Drets humans i dels Pobles.
La cerimònia de lliurament del guardó va tenir lloc el dilluns 21 de setembre, Dia Internacional de la Pau, al Parlament de Catalunya. L’acte va ser presidit pel president de la cambra, Roger Torrent, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens. Va rebre el guardó la fundadora i actual directora de l’organització premiada, Nassera Dutour. Enguany la cerimònia va ser tancada al públic a causa de les restriccions sanitàries.