Barcelona, 21 d’abril de 2023.- L’ICIP ha celebrat aquest divendres al matí la cerimònia de lliurament dels premis del 7è Concurs de Hip-hop per la Pau en un acte a la la Lleialtat Santsenca de Barcelona amb participació dels grups premiats i actuacions en directe a ritme de rap.

L’acte ha estat conduït pel president de l’ICIP, Xavier Masllorens, que ha agraït la participació dels 19 centres educatius i entitats juvenils en aquesta setena edició del certamen. En total hi han participat 310 joves de 15 localitats d’arreu de Catalunya. Masllorens s’ha adreçat als joves guanyadors com a “constructors i constructores de pau” perquè a través dels seus vídeos “construeixen un món millor”.

La cerimònia ha comptat amb representants de les diferents institucions col·laboradors del concurs. La directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Laia Girós, ha destacat que el concurs és “un espai perquè els joves puguin expressar-se, per dir la seva i explicar què volen canviar”.

Per la seva part, la directora de comunicació i educació global de de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Marta Grau, ha explicat que el concurs de Hip-hop per la Pau és una “bona eina per crear una ciutadania crítica i per construir pau entre el jovent”. En aquest sentit, ha destacat la necessitat d’actualitzar les veus del moviment per la pau de Catalunya per tal d’incloure-hi el jovent i ha anunciat que el Govern obrirà un procés amb aquesta finalitat.

Per part del departament d’Educació, la subdirectora general de suport a les famílies i a la comunitat educativa, Marcel·lina Bosch, ha afirmat que “el concurs posa en pràctica els valors de la cultura de pau i els drets humans”, essencials per aconseguir “una societat més justa i democràtica”.

En l’acte hi ha assistit lla majoria dels grups premiats en les dues modalitats del concurs, dos dels quals han actuat en directe. Han estat els joves de Santa Maria de Palautordera, vinculats a la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques de Barcelona, guanyadors del segon premi (Modalitat 2) per l’obra “Futur just”, i l’alumnat de l’Institut Josep Brugulat de Banyoles, guanyadors del primer premi (Modalitat 1) pel videoclip “A terra les fronteres”.

En finalitzar l’entrega de premis també ha tingut lloc l’actuació del col·lectiu Llobregat Block Party i la dinamització d’una sessió de micro obert on els i les joves han pogut pujar a l’escenari. Alhora, durant l’acte l’artista Reos, del col·lectiu Dirty Hands, ha elaborat un mural amb graffiti, inspirant-se en el concurs.

Grups premiats del 7è Concurs #HipHopPau

El Concurs de Hip-hop per la Pau consta de dues modalitats. En la setena edició, en la Modalitat 1, adreçada a estudiants de secundària, batxillerat i formació professional de Catalunya, els clips guanyadors han estat:

  • Primer premi: “A terra les fronteres, videoclip creat per alumnes de l’Institut Josep Brugulat de Banyoles (Pla de l’Estany), guanyador de l’enregistrament i producció musical d’una peça de rap en un estudi professional de gravació amb assessorament artístic.
  • Segon premi: “Retumba”, videoclip creat per alumnes de l’Institut Vall de Llémena, de Sant Gregori (Gironès), guanyador d’un taller de rap impartit per un/a professional del hip-hop.

En aquesta categoria, el jurat també ha fet dues mencions especials. Per un costat, ha destacat l’obra “Mi manifiesto”, un videoclip creat per alumnes de l’EMAV-Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (Barcelonès). Per l’altre, ha destacat l’obra Malson” dels alumnes de l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí (Anoia).

En la Modalitat 2, adreçada a joves d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya, les peces guanyadores han estat:

  • Primer premi: “Un toc de Salt”, videoclip creat per joves de Salt (Gironès) que participen en el projecte que porta el mateix nom de la cançó. El projecte és una iniciativa de Palau Vincles, projecte social de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana. Han guanyat l’enregistrament i producció musical d’una peça de rap en un estudi professional de gravació amb assessorament artístic.
  • Segon premi: “Futur just”, videoclip creat per joves de Santa Maria de Palautordera i de Sant Celoni que col·laboren amb la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques de Barcelona (Barcelonès), guanyador d’un taller de rap impartit per un/a professional del hip-hop.

En aquesta categoria, el jurat també ha fet una menció especial per a l’obra “L’empatia s’ha d’entendre” del CEE Sant Rafael de Tarragona (Tarragonès).

Les obres premiades aborden les desigualtats socials, el racisme i les fronteres, i reivindiquen la igualtat, l’esperit crític i la necessitat de passar a l’acció per a transformar injustícies.

El Concurs de Hip-hop per la Pau és una iniciativa de l’ICIP, creada l’any 2016, que té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels i les joves en l’àmbit de la cultura de pau. El certamen té el suport del Departament d’Educació, la Direcció General de la Joventut i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Compartir