Com a part del procés de focalització temàtica, l’ICIP ha engegat el programa de treball “Violències fora dels contextos bèl·lics”, centrat en aquelles violències –físiques, estructurals o culturals– que tenen lloc en contextos on no es considera que hi hagi conflicte armat en el sentit més clàssic de l’expressió. Al món, les persones que moren de forma violenta són 10 vegades més nombroses en circumstàncies no bèl·liques que en circumstàncies bèl·liques. La situació és especialment letal a Amèrica Llatina, on des de l’any 2000, han estat assassinades 2,6 milions de persones. Darrera aquestes taxes de mortalitat hi ha causes estructurals i determinats factors polítics, socials i econòmics que l’ICIP s’ha proposat estudiar, entendre i donar a conèixer.
El tema és vast i complex i per aquest motiu, l’ICIP se centrarà molt especialment entorn aquests tres grans eixos: 1. Causes i conseqüències de les violències en situacions que no són conflicte armat; 2. Mobilitzacions socials pacífiques davant les violències; i 3. Polítiques públiques per a la prevenció d’aquestes violències. El programa de treball combinarà accions de recerca amb accions de transferència de coneixements i divulgació i de construcció de pau. La mirada pròpia de l’ICIP hi quedarà incorporada. És a dir, es posarà èmfasi en la noviolència i la seguretat humana, la participació i iniciatives de la societat civil, l’apoderament de les víctimes, la perspectiva de gènere, en les minories i en la diversitat.
Un dels països on aquestes violències tenen actualment unes dimensions més preocupants és Mèxic: militarització de la seguretat; narcotràfic i guerra contra el narcotràfic; feminicidis; violència domèstica i comunitària; pobresa, desigualtats i exclusions socials; greus abusos contra immigrants i refugiats; delinqüència comuna; impunitat de les violacions dels drets humans; corrupció i manca de transparència; segrestos, extorsions i assassinats.
Aquest escenari fa que l’atenció de l’ICIP sigui primordial en aquest país i és per això que una representació de l’Institut viatja a Mèxic aquest mes de gener, amb l’objectiu d’establir contactes i explorar vies de col·laboració amb centres acadèmics, institucions, entitats, periodistes i experts en pau, seguretat, violències i drets humans. La visita tindrà lloc entre el 15 i el 19 de gener i inclourà institucions com Serapaz, Fundar, Insyde, la Comisión Mexicana de Defensa y Promoción de los Derechos Humanos, la Comisión Nacional de Derechos Humanos, el Mecanismo de Protección a Personas Defensoras y Periodistas, i UNODC. Durant l’estada, l’ICIP també assistirà al Seminario Violencia y Paz del Colegio de México “La paz en México sí es posible”. La delegació de l’ICIP estarà encapçalada per la directora Tica Font.

Compartir