Una perfomance al parc de l’Estació del Nord de Barcelona va tancar el passat dissabte 21 d’octubre el projecte “Cuerpos gramaticales”, amb el qual l’ICIP ha volgut portar a terme un treball de memòria i reconciliació amb dones que han estat víctimes del conflicte colombià. L’acció artística va consistir en la sembra, a terra, de trenta dones, entre les quals Luz Marina Bernal, del grup Mares de Soacha (Premi ICIP Constructors de Pau 2012), a qui l’exèrcit colombià va assassinar el seu fill l’any 2006 en el cas conegut com a “falsos positivos” d’execucions extrajudicials. La sembra, de quatre hores de durada, va ser un procés de catarsi col·lectiva i individual, i de reflexió sobre la violència viscuda.
La iniciativa, ideada pel col·lectiu Agroarte de la Comuna 13 de Medellín (Colòmbia), formar part del projecte “Estratègies de Memòria, Veritat i Reconciliació de dones colombianes a l’exterior”, organitzat a Barcelona per l’ICIP amb la col·laboració de Casa Amèrica Catalunya i el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
L’acció final de “Cuerpos gramaticales” ha anat precedida de diverses formacions, els mesos de setembre i octubre, en les quals els participants han treballat la memòria i la reconciliació a través de diferents expressions artístiques: la dansa, el teatre, la literatura i les arpilleres.
Després del seu pas per Barcelona, “Cuerpos gramaticales” viatja aquest mateix mes d’octubre a Gernika, al País Basc, i està previst que arribi a d’altres ciutats europees.
Vídeos dels tallers de formació de “Cuerpos gramaticales”

Compartir