El Premi ICIP Construcció de Pau 2023 reconeix les associacions de Bòsnia i Hercegovina: Dones víctimes de la guerra i Infants oblidats de la guerra “per la seva tasca de denúncia de les violacions com a arma de guerra, de lluita contra la impunitat i d’empoderament i visibilització de víctimes de la violència sexual”.
Les associacions premiades treballen en la documentació de violacions durant la guerra dels Balcans i el reconeixement legal i social dels infants nascuts en situacions de violència sexual. Es calcula que entre 25.000 i 50.000 dones i nenes van ser víctimes de violació com a estratègia de neteja ètnica durant la guerra de Bòsnia i 4.000 infants van néixer fruit de les agressions. Més enllà de Bòsnia, les entitats premiades també estan en contacte amb supervivents d’altres conflictes, com per exemple d’Ucraïna, per acompanyar-les en el procés de denúncia i de reconeixement com a víctimes de la guerra.
La candidatura guanyadora ha estat presentada per Cultura i Conflicte, entitat catalana que ha plasmat la tasca de les dues associacions bosnianes en el projecte multidisciplinar Encara hi ha algú al bosc, que inclou un documental, una exposició i una obra de teatre.
La cerimònia de lliurament del guardó va tenir lloc al Parlament de Catalunya el dijous 21 de setembre de 2023, Dia Internacional de la Pau. Per part de les associacions premiades hi van participar Meliha Merđić i Amela Medjuseljac (Dones víctimes de la guerra de Bòsnia i Hercegovia) i Ajna Jusic i Alen Muhic (Infants oblidats de la guerra).
Podeu recuperar l’acte íntegre en aquest vídeo:
Dones víctimes de la guerra
L’associació Dones víctimes de la guerra (“Udruženje”Žena žrtva”) es va fundar el 2003 amb l’objectiu de reunir víctimes de violacions durant la guerra de Bòsnia, entre 1992 i 1995. Des d’aleshores l’entitat treballa per documentar casos de violacions – també agressions sexuals a homes -, aportar testimonis, ajudar les supervivents a defensar els seus drets com a víctimes de la guerra i lluitar contra la impunitat que encara gaudeixen molts dels perpetradors.
Milers de dones i nenes van ser víctimes de violació durant la guerra dels Balcans, si bé no hi ha una xifra oficial, ja que moltes d’elles no van sobreviure a les agressions i d’altres les van viure en silenci.
A partir dels testimonis de les supervivents de les violacions, l’associació ha reunit informació cabdal per portar els agressors davant del Tribunal Penal Internacional de La Haia per l’ex-Iugoslàvia i davant dels tribunals locals a Bòsnia i Hercegovina. Fins a l’actualitat l’associació ha recollit les declaracions de 5.495 dones i 300 homes supervivents.
La tasca de l’entitat ha permès empoderar i acompanyar les víctimes de la guerra, també amb suport psicològic i social, i lluitar contra la impunitat, en un context difícil ja que la violació com a arma de guerra és encara un tema tabú a Bòsnia i Hercegovina.
Infants oblidats de la Guerra
L’associació Infants oblidats de la guerra (“Zaboravljena djeca”) es va fundar el 2015 per part de nois i noies nascuts de violacions durant la guerra dels Balcans i activistes pels drets humans. Es calcula que a Bòsnia hi ha, com a mínim, 4.000 infants nascuts de la guerra, tot i que només 62 són oficialment reconeguts, els quals ara ja són adults.
L’entitat acull també fills i filles de matrimonis forçats durant la guerra, xarxes de prostitució organitzades per les forces internacionals i relacions mantingudes entre el personal militar i humanitari, que van abandonar dones i infants després del conflicte.
L’associació treballa a nivell internacional pel reconeixement legal i social dels fills nascuts de violacions de guerra i per establir protocols que permetin protegir els infants, acabar amb l’estigma que pateixen i ajudar les mares en el procés de reconeixement dels seus fills. Fruit de la seva actuació, s’han aconseguit canvis legals en les administracions locals bosnianes perquè els fills nascuts de violacions de guerra siguin reconeguts i compensats com a víctimes.
Premi ICIP Construcció de Pau
L’ICIP convoca anualment, des de l’any 2011, el Premi ICIP Construcció de Pau amb la finalitat de guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.
El guardó consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 6.000 euros. El lliurament del guardó té lloc anualment en una cerimònia institucional al Parlament de Catalunya coincidint amb el 21 de setembre, Dia Internacional de la Pau.