El passat 17 de novembre es va celebrar a Ginebra la trobada anual de la Xarxa Internacional de Recerca sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans (BCHR Network), liderada per l’ICIP i constituïda formalment ara fa un any. La xarxa reuneix membres d’universitats, ONG i centres d’investigació rellevants en l’àmbit dels conflictes armats i la promoció de la pau d’arreu del món. Hi participen, per exemple, les universitats de Georgetown, Quebec, Sorbonne, Leiden, Greenwich, Ottawa o Austràlia; i centres i fundacions com SIPRI, FAFO, el Comitè Internacional de la Creu Roja; Global Witness, PeaceNexus o DCAF.
La creació de la xarxa s’emmarca dins el programa d’actuació de l’ICIP ‘Conflictes armats: dret i justícia’, coordinat pel catedràtic de Dret Internacional Públic Antoni Pigrau, i té com a principal objectiu investigar les causes, dinàmiques i conseqüències de l’activitat de les empreses en contextos de conflictes armats, l’impacte d’aquesta participació sobre els drets humans i les responsabilitats legals que se’n poden derivar.
La bona salut de la xarxa es demostra per l’alt nivell registrat en aquesta segona trobada anual tant entre els ponents, de referència a nivell mundial, com entre els participants. D’entre els primers cal destacar Surya Deva, membre del Grup de Treball de Nacions Unides sobre Empreses i Drets Humans, i Sarah Joseph, directora del Castan Center pels Drets Humans d’Austràlia. Entre els participants, va destacar Doug Cassel, professor de la Universitat de Notre Dame i una de les eminències internacionals sobre drets humans, i Mark Taylor, director de recerca de FAFO (Noruega).
A la conferència es van presentar estudis de cas de Palestina, l’Iraq i Colòmbia, i com a novetat es van abordar les externalitats negatives dels impactes mediambientals de les empreses. La reunió, que s’organitzava en col·laboració amb DCAFG (Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces), es va realitzar el dia posterior a la celebració del Fòrum sobre Empreses i Drets Humans de Nacions Unides. Durant la conferència es va acordar l’impuls dels grups de treball de la xarxa: Empreses militars i de seguretat privades; Propietat de la terra i conflictes socials; i Empreses i construcció de la pau.
En acabar, es va realitzar una sessió d’assemblea de la xarxa on es va proposar la renovació de la Junta, que es ratificarà a la propera reunió. La iniciativa de crear una xarxa de recerca d’aquestes característiques va sorgir la tardor del 2011, quan l’ICIP va organitzar a Barcelona un primer seminari internacional sobre empreses i conflictes armats amb la intenció de posar en comú les diverses agendes sobre aquesta temàtica. El seminari va tenir continuïtat, amb edicions posteriors, el 2013 a Barcelona, el 2014 a Londres i el 2015 a Ginebra.

Compartir