L’actual president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Xavier Masllorens, i l’expresident de la institució, Rafael Grasa, han comparegut aquest dijous a la tarda a la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament de Catalunya per presentar el reptes de futur que encara l’Institut i la Memòria d’Activitats 2015, respectivament.
L’ara president, Xavier Masllorens, ha definit l’etapa actual de l’ICIP com “un moment de reflexió i consolidació” i ha enumerat els cinc grans reptes que s’ha marcat la nova Junta de Govern, renovada el passat de mes maig en compliment de la llei de creació de la institució: “focalitzar prioritats i actuacions; potenciar la dimensió internacional per mantenir el prestigi guanyat; potenciar la dimensió territorial; ser referents de temes concrets; i agilitar la dinàmica de funcionament interna”. Masllorens ha apuntat també la necessitat que l’ICIP “proporcioni servei al país, als grups parlamentaris i les entitats i institucions similars que treballen en l’àmbit de la pau” i ha afegit que “cal tenir veu, crear opinió pròpia, i fer pedagogia”.
Al seu torn, l’expresident de l’ICIP, Rafael Grasa, ha presentat les fites assolides durant el seu últim any de mandat, agrupades en la Memòria d’Activitats 2015, i n’ha destacat especialment els programes de recerca, l’increment de la presència territorial, l’aprovació del nou Pla Pluriennal 2015-2018, la consolidació del Premi ICIP Constructors de Pau o l’activitat desenvolupada a Colòmbia en el marc del procés de construcció de pau. Com a qüestions de futur pendents, Grasa ha reclamat més autonomia per a la institució, la recuperació de les beques de doctorat i la necessitat d’un nou espai per a la Biblioteca de l’ICIP, un centre de referència en matèria de pau, conflictes i drets humans que compta amb més de 7.000 volums. En tancar la seva intervenció, Grasa ha agraït el suport rebut durant els 8 anys de la seva presidència i ha qualificat de prestigi posar en marxa l’ICIP.
En el seu torn de paraula tots els grups parlamentaris han agraït la feina feta pel l’anterior president i s’han posat a disposició per col·laborar amb la nova Junta de Govern de l’ICIP.

Compartir