El 24 de maig és el Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament, una data per recordar la violència que pateixen les dones en els conflictes i postconflictes armats i reivindicar, alhora, la seva participació activa en les negociacions de pau i en la prevenció de conflictes i construcció de pau, i el seu activisme.
Coincidint amb aquesta commemoració, hem elaborat un recull de tots els materials produïts per l’ICIP sobre la temàtica “Dones i Pau”. Hi trobareu diferents tipus de publicacions, exposicions i produccions audiovisuals, així com el material disponible a la nostra Biblioteca, especialitzada en pau, seguretat i conflictes, amb una temàtica específica sobre el treball de dones per la pau.
Publicacions
a) Documents:
– Dones, Pau i Seguretat: 15 anys de la resolució 1325 de les Nacions Unides. Relatoria de la jornada celebrada el novembre de 2015 a Barcelona.
– Dones, Pau i Seguretat: 15 anys de la resolució 1325 de les Naciones Unides. Informe de Maria Villellas (2016). Publicat en català, castellà i anglès.
– L’agenda internacional de dones, pau i seguretat: balanç dels primers 15 anys i propostes d’acció per a Catalunya. ICIP Policy Paper de Maria Fanlo, Sabina Puig i Elena Grau (2106). Publicat en català, castellà i anglès.
– La verdad de las mujeres. Víctimas del conflicto armado en Colombia. Informe coordinat per la Ruta Pacífica de Mujeres Colombianas amb col·laboració de l’ICIP (2014). Publicat en castellà.
– La memoria histórica, ¿activo transformador de la desigualdad de género? Análisis crítico del discurso del Centro de la Memória Histórica en Colombia a partir de una mirada de género e interseccionalidad. ICIP Working Paper de Marta Grau (2013).
– La memòria històrica a Colòmbia: cap a una política pública amb perspectiva de gènere. ICIP Policy Paper de Marta Grau (2013). Publicat en català, castellà i anglès.
– De Madres de Soacha a sujetas políticas: capacidad de agencia ante la impunidad en Colombia. ICIP Working Paper de Rocío Mateo Medina (2013). Publicat en castellà.
– Los crímenes de naturaleza sexual en el Derecho Internacional Humanitario. Informe de Magdalena M. Martín i Isabel Lirola (2013). Publicat en castellà.
– La participació de les dones en els processos de pau. Les altres taules. ICIP Working Paper de Maria Villellas (2010). Publicat en català, castellà i anglès.
– Reflexiones sobre la categoría de víctima de violencia política con mirada de género. Informe de Maria Truñó (2010). Publicat en castellà.
b) Revista Per la Pau
– Dones, Pau i Seguretat: 15 anys de la resolució 1325. Revista Per la Pau, número 25. Publicat en català, castellà i anglès (2015).
– Feminisme pacifista. Revista Per la Pau, número 22. Publicat en català, castellà i anglès (2015).
– Dones constructores de pau. Revista Per la Pau, número 6. Publicat en català, castellà i anglès (2010).
c) Col·leccions de llibres
– Las mujeres y las guerras. Carol Cohn (ed.). Col·lecció “Paz y Seguridad”, ICIP i Edicions Bellaterra (2015). Publicat en castellà.
– Antimilitarisme. Dinàmiques polítiques i de gènere dels moviments per la pau, de Cynthia Cockburn. Col·lecció “Noviolència i lluita per la pau”, ICIP i Pagès editors (2014).
– Violencia sexual y conflictos armados, de Janie L. Leatherman. Col·lecció “Paz y Seguridad”, ICIP i Edicions Bellaterra (2013). Publicat en castellà.
– Construir la paz: la experiencia y el papel de las mujeres en perspectiva internacional, de Elisabeth Porter. Col·lecció “Paz y Seguridad”, ICIP i Edicions Bellaterra (2012). Publicat en castellà.
– Repensar en femení, de Agneta Söderberg Jacobson. Col·lecció “Eines de pau, seguretat i justícia”, ICIP i Icària Editorial (2010).
Paral·lelament, dins la col·lecció ‘Clàssics de la pau i la noviolència’, editada per l’ICIP i Angle Editorial, s’han difós les idees de pensadores i activistes com Virginia Woolf, Hannah Arendt, Aung San Suu Kyi i Bertha von Suttner.
Exposicions
– Paraules descalces. Dones fent Pau, de Dani Lagartofernández. L’exposició es complementa amb una guia didàctica i amb el documental Om Mohammad (La mare d’en Mohammad).
Audiovisuals
– Jornada “Dones, Pau i Seguretat: 15 anys de la 1325”. Disponible al canal YouTube de l’ICIP.
– Dones construint la pau a Israel i Palestina (primera part). Capítol del programa “Latituds” de Televisió de Catalunya, coproduït per l’ICIP.
– Dones construint la pau a Israel i Palestina (segona part). Capítol del programa “Latituds” de Televisió de Catalunya, coproduït per l’ICIP.
Fons de la Biblioteca
– Bibliografia sobre Dones i Pau a disposició dels usuaris de la Biblioteca de l’ICIP, situada al carrer Tapineria 10, 1ra planta, de Barcelona.
Així mateix, amb el compromís de difondre el treball de dones per la pau, l’ICIP ha guardonat les Mares de Soacha de Colòmbia amb el Premi ICIP Constructors de Pau 2012 i l’organització WILPF (Women’s International League for Peace and Freedom) amb el Premi ICIP Constructors de Pau 2014.

Compartir