Després de quatre anys de treball, el passat 19 de novembre es va constituir a Ginebra la Xarxa Internacional de Recerca sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans (BCHR Network), liderada per l’ICIP. És la primera xarxa d’aquestes característiques a nivell mundial i un dels seus principals atractius és que reuneix membres d’universitats de tot el món i ONG i centres d’investigació rellevants en l’àmbit dels conflictes armats i la promoció de la pau. Hi participen, per exemple, les universitats de Georgetown, Quebec, Sorbonne, Leiden, Greenwich, Ottawa o Austràlia; i centres i fundacions com SIPRI, FAFO, el Comitè Internacional de la Creu Roja; Global Witness, PeaceNexus o DCAF. En total, més de vuitanta investigadors d’arreu del món s’han unit al document fundacional de la xarxa.
La xarxa s’emmarca dins el programa de recerca de l’ICIP ‘Conflictes armats: dret i justícia’, coordinat pel professor de Dret Internacional Humanitari i vicepresident de l’ICIP, Antoni Pigrau, i té com a principal objectiu investigar les causes, dinàmiques i conseqüències de l’activitat de les empreses en contextos de conflictes armats, l’impacte d’aquesta participació sobre els drets humans i les responsabilitats legals que se’n poden derivar. L’activitat de la xarxa es difón mensualment mitjançant un butlletí.
La iniciativa de crear una xarxa de recerca d’aquestes característiques va sorgir la tardor del 2011, quan l’ICIP va organitzar a Barcelona un primer seminari internacional sobre empreses i conflictes armats amb la intenció de posar en comú les diverses agendes sobre aquesta temàtica. El seminari va tenir continuïtat, amb edicions posteriors, el 2013 a Barcelona, el 2014 a Londres, i aquest mes de novembre a Ginebra, coincidint amb la celebració del Fòrum sobre Empreses i Drets Humans de Nacions Unides.
26.11.2015