La percepció de la pau varia molt segons el moment històric, el context sociopolític, la cultura, la religió i la pròpia experiència vital. El projecte Càpsules de Pau és una coproducció de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el Col·lectiu Contrast, amb la col·laboració de Digital Dosis, que vol mostrar aquesta diversitat de visions i expectatives que es projecten sobre la paraula Pau.
Persones d’arreu del món responen a la pregunta: Què és per a tu la pau? posant-la en relació amb l’experiència viscuda en països en conflicte o amb el seu compromís contra la guerra i amb la construcció de la pau.
Cada una d’aquestes reflexions, editades en vídeo amb subtítols en català, castellà i anglès, s’anomenen càpsules, i estan recopilades en el web www.capsulesdepau.com. Les diferents càpsules estan ordenades per nom, data o país de procedència. Entre les persones que han participat al projecte i que expliquen la seva visió de la pau hi trobem investigadors per la pau, activistes i persones que han viscut de prop un conflicte.
12 noves càpsules
El projecte va veure la llum el setembre de 2014, amb la publicació de 52 càpsules i diversos materials didàctics per treballar la cultura de pau a les escoles. Ara, un any després i coincidint amb el Dia Internacional de la Pau (21 de setembre), l’ICIP publica dotze noves càpsules d’activistes d’arreu del món. Persones compromeses i treballadores per la pau de Txetxènia, Israel, Palestina, el Kurdistan, Japó, Guatemala, Costa Rica o la República Democràtica del Congo reflexionen sobre què és per a ells viure en pau.
Amb la publicació de les dotze noves càpsules, el web compta amb un total de 64 vídeos amb les reflexions de persones procedents de 32 països diferents.
La diversitat de rols dels protagonistes i la seva procedència permet construir una visió de pau global. La pau com a sinònim de justícia social, d’igualtat d’oportunitats, d’absència de violència directa i indirecta, de lluita pel reconeixement del drets humans, però també la pau entesa com a harmonia, com a pau interior.

Compartir