El 30 de juny s’ha tancat el termini per presentar candidatures al Premi ICIP Constructors de Pau, que té l’objectiu de guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït d’una manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.
El Premi ICIP Constructors de Pau, que enguany ha arribat a la cinquena edició, té caràcter anual i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta de Sol i una dotació econòmica de 4.000 euros.
La Junta de Govern de l’ICIP avaluarà ara les candidatures presentades i el guardó es farà públic el mes de setembre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Pau.
Anteriors guardonats
El Premi ICIP Constructors de Pau va néixer l’any 2011, amb una edició extraordinària que va guardonar el Parlament de Catalunya en representar la continuïtat i el llegat de les institucions Pau i Treva i el Consolat del Mar. Aquell mateix any, la primera edició regular del premi va reconèixer la lluita d’objectors i insubmisos, simbolitzats en Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol.
Posteriorment, l’any 2012, el Premi ICIP va ser concedit a cinc Mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia. Amb aquest Premi, l’ICIP va voler reconèixer el seu coratge i la seva perseverança en la recerca de veritat, justícia i reparació per la mort dels seus fills a mans de forces de seguretat de l’Estat i per altres casos d’execucions extrajudicials coneguts com a falsos positivos.
L’any 2013, el Premi ICIP Constructors de Pau va guardonar l’exgeneral nascut a Belgrad JovanDivjak, pel seu coratge en la defensa de Sarajevo durant la Guerra dels Balcans i el seu treball en favor de les víctimes del conflicte.
En l’última edició, l’any 2014, el Premi ICIP Constructors de Pau va recaure en l’organització Women’s International League for Peace and Freedom (Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat, WILPF en les sigles en anglès) per la seva trajectòria centenària en el treball de dones per la pau. La cerimònia de lliurament del guardó va tenir lloc el passat 24 de febrer al Parlament de Catalunya, en un acte que va comptar amb la presència de la presidenta de WILPF, Adilia Caravaca.

Compartir