Ahir va concloure el seminari internacional ‘Escenaris postconflicte a Colòmbia. Agenda oportunitats i full de ruta’, organitzat per l’ICIP amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. El seminari va reunir una trentena d’actors plurals colombians (actors polítics i de l’administració, acadèmics, actors de la societat civil i de les comunitats originàries, i actors econòmics) acompanyats d’experts internacionals i representants de la societat catalana.
Els resultats del seminari es van presentar en un acte al Palau de la Generalitat que va comptar amb una gran afluència de públic. Marta Macías, directora de l’Agència Catalana de Cooperació, Rafael Grasa, president de l’ICIP, i els investigadors Gustavo Duncan, Luis Jorge Garay, Maria Victoria Llorente i Jenny Pearce van ser els encarregats de la presentació.
Rafael Grasa, president de l’ICIP, va remarcar la importància del seminari tenint en compte que es desenvolupa al mateix moment que les negociacions de pau entre el govern colombià i les FARC. Va explicar que “aquest seminari no s’ha ocupat de fer les paus, això ja ho fan a la taula de negociacions de l’Havana, sinó de construir la pau, cosa que requereix uns temps, una agenda i uns instruments diferents”. El president de l’ICIP també va destacar que ‘camí, oportunitat i gestió de les expectatives’ van ser algunes de les paraules més repetides durant el seminari.
El seminari va estar organitzat al voltant de sis eixos. El primer va ser “La construcció de pau a Colòmbia: dels acords a les polítiques públiques en clau comparada. La dimensió humanitària”. El segon, “La dimensió política: sistema polític, descentralització i actors territorials”. El tercer, “El desenvolupament i la dimensió econòmica (concepció del desenvolupament, ruralitat, terres, cultius il·lícits, infraestructures)”. El quart, “Els actors no polítics i la dimensió social: participació, drets humans, comunitats originàries i afro-descendents”. El cinquè, “Polítiques de memòria i de passat: la reconciliació com a horitzó futur” i el sisè, “Polítiques de seguretat i de defensa. El paper dels actors no directament polítics”.
A l’acte de clausura del seminari van intervenir el president de l’ICIP, Rafael Grasa, el regidor de Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, i el diputat adjunt a la Presidència de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García. Shlomo Ben Ami, antic ministre d’exteriors d’Israel, va realitzar una conferència final titulada ‘Reflexions al voltant del postconflicte a Colòmbia’, en la qual va utilitzar la seva experiència en mediació de conflictes a l’Orient Mitjà, així com els seus coneixements sobre construcció de pau, per parlar sobre Colòmbia. Ben Ami es va centrar en l’assimetria dels actors del procés de pau, la diferència en els temps i en els interessos dels actors. Ben Ami va remarcar que, per arribar a un acord, “s’ha de tenir clar que totes les parts han de fer concessions” i va destacar la forta institucionalització de Colòmbia com un avantatge pel procés de pau.
L’acte inaugural del seminari, dilluns 5 de maig, va anar a càrrec de Rafael Grasa, president de l’ICIP, i Lluís Bertran, secretari general del Departament de Governació. A més, va comptar amb una lliçó inaugural del professor John Paul Lederach. Lederach, professor de Construcció de Pau Internacional a la Universitat de Notre Dame, va presentar el seu estudi sobre processos de pau comparats. Lederach ha realitzat una extensa recerca sobre acords de pau en les últimes dècades i es va centrar en els conflictes després de la signatura dels pactes. Segons l’acadèmic, cap acord s’ha implementat completament; aplicar-los ha comportat molt més temps del que s’havia previst; les qüestions significatives dels pactes s’han implementat encara amb més lentitud; i, com més robusta ha estat la implementació dels pactes, més ha augmentat la qualitat de vida de la gent que viu a la zona del conflicte.

Compartir