L’amic Alfons Banda, vicepresident de l’ICIP, artífex de la Fundació per la Pau (ara FundiPau), lluitador constant per la pau, divulgador de la importància de la cultura de la pau i del paper cabdal de l’opinió pública en la lluita per la justícia, ens acaba de deixar. I ho fa avui, el dia que recordem la mort de Gandhi i el Dia Escolar de la Noviolència i de la Pau, dues coses a les que ha dedicat molts afanys des de fa dècades.
Ha mort serè, tranquil, després d’una malaltia curta que s’ha mostrat esquerpa als tractaments, amb una serenor, dignitat i valentia en assumir els dies finals, sempre per garantir la qualitat humana plena, que ha corprès i admirat tothom.
Ara ens envaeix la tristesa, tot i que pensem que ja estàs fent-la petar amb els teus admirats Gandhi, Joan Gomis o Sean McBride. Però també la responsabilitat en saber que hem de reblar la teva feina, seguir el teu camí i difondre el teu llegat. Ho farem, farem el que ens vas dir amb tendresa en la darrera Junta de Govern de l’ICIP: “Sé que les meves conviccions, idees i accions seguiran presents”.
Trobarem a faltar el teu somriure, cert, trobarem a faltar la teva capacitat de combinar convicció i anàlisi, poc habitual. I trobarem a faltar la teva fermesa en les exigències mínimes. Deies que sempre cal dialogar i buscar l’altre però, també, a la manera de Walzer, que els requisits mínims, les línies vermelles, havien de ser infranquejables i conegudes en iniciar el debat i el diàleg. Trobarem a faltar la teva constant perseverança, gota malaia fins a l’infinit, sense defallença….sense la qual de ben segur l’ICIP no hagués nascut. Però ens queden moltes i moltes coses, records, escrits, gestos, exemples.. xarxes… Molt.
Sobretot recordarem la teva demanda de fer nítida l’ombra de la pau, el títol del teu bloc que aclaries, sempre professor, és clar: la pau és borrosa, com ho és l’ombra d’un vaixell en una imatge…contorns desdibuixats, fugissers. El que cal, el que feies amb el bloc, és fer nítida l’ombra, explicitar la imatge de la pau, per mostrar la seva bellesa i fer-la infantar definitivament.
Seguirem perseguint, amb tu absent present, l’ombra de la pau…per fer que ombra i realitat per fi es retrobin.
Gràcies Alfons!
Rafael Grasa, president de l’Institut Català Internacional per la Pau

Compartir