Més de 150 persones han assistit els dies 18 i 19 de juny a les jornades “Drets humans i pau a l’Amèrica Central: reptes i oportunitats” a Barcelona, organitzades per l’ICIP i la nova Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central.
Les jornades han estat l’escenari de presentació pública de la nova Taula, una plataforma formada per 20 entitats catalanes que neix amb l’objectiu de “reforçar els llaços de solidaritat entre Catalunya i Centreamèrica, i donar a conèixer les vulneracions de drets humans a la regió, articular propostes i exercir incidència política en l’àmbit local, regional i internacional en favor de la pau i els drets humans”, segons ha explicat una de les portaveus Alícia Rodríguez.
En la sessió de benvinguda de les jornades, dimarts 18 de juny, el president de l’ICIP, Xavier Masllorens, ha reivindicat “la necessitat de posar l’atenció pública en l’Amèrica Central en l’actual context d’extremes desigualtats, amenaces dels drets humans i expansió d’una falsa seguretat”. Masllorens també ha posat en valor el treball de l’ICIP per a aportar coneixement i anàlisi sobre els reptes de Centreamèrica a través de l’àrea “Violències fora de contextos bèl·lics”.
Durant dos dies, les jornades han permès reflexionar i debatre sobre els reptes per la pau i els drets humans a Nicaragua, Guatemala, El Salvador i Hondures, països marcats per l’auge dels autoritarismes, la securitització i militarització, la repressió i persecució política, l’explotació i extractivisme de recursos naturals, la violència contra les dones, els col·lectius LGTBI+ i les comunitats indígenes.
Les jornades han comptat amb la participació de quinze ponents, la gran majoria dones, procedents dels quatre països. Són expertes i activistes que lluiten per transformar les violències en el seu dia a dia, algunes d’elles des de l’exili. És el cas, per exemple, de l’advocada i política nicaragüenca Ana Margarita Vijil, que va estar empresonada durant vint mesos per la seva oposició al règim d’Ortega Murillo i va ser desterrada del país el 2023 i desposseïda de la nacionalitat; Amaru Ruiz, president de la Fundación del Río, desposseït de la nacionalitat nicaragüenca per la defensa dels drets humans dels pobles indígenes; Elvira Cuadra, sociòloga de Nicaragua, actual directora del Centro de Estudios Transdisciplinarios de Centroamérica; o Ramón Cadena, advocat i defensor dels drets humans de Guatemala, actualment exiliat a Catalunya.