L’ICIP ha publicat un manual que recull propostes i casos pràctics per incorporar la perspectiva feminista interseccional a les polítiques locals de seguretat i prevenció. El llibre porta per títol Interseccionalitat i polítiques locals de seguretat: un diàleg possible, i els autors són Gerard Coll-Planas, Marina Garcia-Castillo i Gloria García-Romeral. És el número 30 de la col·lecció “Eines de pau, seguretat i justícia” i s’ha publicat en paper i versió PDF en català.

La interseccionalitat és una proposta del feminisme per tractar de manera integral les desigualtats, tenint en compte diferents variables de raça, gènere, ètnia o classe social. La publicació s’emmarca en el projecte “Incorporació de la perspectiva feminista i interseccional a les polítiques locals de seguretat i prevenció” del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Es tracta d’una recerca subvencionada per l’ICIP dins de la línia de subvencions per a treballs de recerca en l’àmbit de la pau (R-ICIP).

Segons els autors, el llibre vol ser “un exercici pràctic per entendre com s’aplica la lògica interseccional a cadascuna de les fases de planificació i elaboració de les polítiques públiques”. Amb exemples de casos, entrevistes a agents claus i relats vivencials de la població catalana, els autors identifiquen interrogants i fan propostes per revisar les mesures lligades a la prevenció, protecció i eradicació de les violències.

“L’objectiu és oferir recursos i generar debat a l’àmbit de la seguretat pública, a partir d’una reflexió de les diferents estratègies que tenim a l’abast per gestionar localment totes les discriminacions”, expliquen.

El document posa el focus en l’àmbit local i s’adreça a persones que treballen en serveis de mediació i convivència, serveis de prevenció i seguretat, cossos de seguretat, serveis d’igualtat i no discriminació, serveis socials, equips de govern i regidories i entitats del tercer sector. El manual també vol incidir en les polítiques sectorials que per la seva tasca complementen, es relacionen o impacten directament en l’àmbit de seguretat, com pot ser el cas de l’urbanisme o la mobilitat.

L’ICIP, conjuntament amb els autors, té previst organitzar properament una sèrie de tallers formatius per compartir les reflexions i els casos que s’han recollit en el llibre i que poden servir d’inspiració per al públic destinatari del volum.

Els autors

Gerard Coll-Planas (Cardedeu, 1980) és doctor en Sociologia per la UAB i professor titular de la UVic-UCC. Ha publicat els llibres Dibuixant el gènere (Edicions 96, 2013), La carne y la metáfora. Una reflexión sobre el cuerpo en la teoría queer (Egales, 2012) i La voluntad y el deseo. La construcción social del género y la sexualidad (Egales, 2010). Ha estat coordinador acadèmic de Connected Equalities. Interseccionality in local public policies; co-IP de Mirades polièdriques a la violència de gènere; i actualment coordina el projecte Zoom out. Approaching children’s literature from an intersectional perspective, cofinançat per la Comissió Europea.

Marina Garcia-Castillo (Castelldefels, 1998) és investigadora e la Línia de diversitat sexual i de gènere i interseccionalitat del Grup d’Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació (GETLIHC) de la UVic-UCC i doctoranda en el programa en Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques. Grau en Estudis Globals per la UPF i màster en Estudis de Gènere per l’IIEDG, ha participat en projectes de recerca i transferència de coneixement en l’àmbit català i europeu. El seu focus d’interès se centra en la intersecció entre la diversitat sexual i de gènere i la diversitat cultural i religiosa.

Gloria García-Romeral (Granada, 1981) és llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat de Granada, doctora en Sociologia per la UAB i membre del Grup d’Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació (GETLIHC) de la UVic-UCC. Les seves línies de treball exploren la intersecció entre gènere, polítiques públiques i diversitat cultural i religiosa combinant la recerca amb el treball més aplicat en projectes d’intervenció, la docència i formació per a professionals. Actualment treballa com a investigadora del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere de la UVic-UCC i com a professora del departament de Pedagogia de la mateixa universitat.

La col·lecció

La col·lecció “Eines de pau, seguretat i justícia” vol ser un suport útil per a les persones que, amb diferents graus d’implicació, se senten compromeses amb el treball per la pau. Aquest manual és el número 30 de la col·lecció.

Compartir