Els dies 18 i 19 de juny l’ICIP ha organitzat les jornades “Drets humans i pau a l’Amèrica Central: reptes i oportunitats” juntament amb la nova Taula Catalana pels Drets humans i la Pau a l’Amèrica Central.

Les jornades s’han celebrat al Museu d’Història de Barcelona i han permès reflexionar i debatre sobre els reptes per la pau i els drets humans a Nicaragua, Guatemala, El Salvador i Hondures, països marcats per l’auge dels autoritarismes, la securitització i militarització, la repressió i persecució política, l’explotació i extractivisme de recursos naturals, la violència contra les dones, els col·lectius LGTBI+ i les comunitats indígenes.

Els debats han comptat amb la participació de quinze ponents, la gran majoria dones, procedents dels quatre països. Són expertes i activistes que lluiten per transformar les violències en el seu dia a dia, algunes d’elles des de l’exili.

Vídeo resum de les jornades

Neix la Taula Catalana per l’Amèrica Central

Les jornades han estat l’escenari de la presentació pública de la nova Taula Catalana pels Drets humans i la Pau a l’Amèrica Central, una plataforma formada per vint entitats catalanes dedicades a la cooperació amb Centreamèrica que neix amb l’objectiu de reforçar el diàleg i la resposta de Catalunya davant les violències i crisis de drets humans a Guatemala, Hondures, El Salvador i Nicaragua.

La nova plataforma s’ha constituït amb el suport i acompanyament de l’ICIP, a través de la línia de treball “Violències fora de contextos bèl·lics“, que treballa per aportar eines d’anàlisi i d’actuació en situacions de violències directes, estructurals i culturals com les que es viuen a l’Amèrica Central.