L’ICIP i Biblioteques de Barcelona organitzen un nou cicle de clubs de lectura a la biblioteca Vila de Gràcia. Els llibres protagonistes seran Jo sé per què canta l’ocell engabiat, de Maya Angelou; El cor pensant dels barracons, d’Etty Hillesum; i Johnny va agafar el fusell, de Dalton Trumbo. Serà els dies 8 d’octubre, 12 de novembre i 10 de desembre de 2024

Aquest cicle vol explorar la lluita contra la violència a través del poder transformador de la literatura. Vol ser eina per explorar i reflexionar sobre la violència en les seves múltiples formes, des de les guerres fins als conflictes personals, amb tres obres literàries que ens ofereixen perspectives úniques i profundes sobre com fer front a les situacions d’injustícia i discriminació. Les sessions seran conduïdes per l’escriptora Irene Pujadas.

Calendari de lectures:

Dimarts 8 d’octubre (18:30-20:00 h): Jo sé per què canta l’ocell engabiat, de Maya Angelou. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Angle Editorial, 2023. Col·lecció “Clàssics de la Pau i de la Noviolència”, 22.

En aquest llibre Angelou ens convida a examinar la violència estructural i sistèmica a través de la mirada d’una jove afroamericana que lluita contra el racisme i la discriminació de gènere. A través de la seva poesia i la seva narrativa introspectiva, l’autora ens mostra la força de la resiliència i la capacitat de trobar la llibertat enmig de l’opressió.

Dimarts 12 de novembre (18:30-20:00 h): El cor pensant dels barracons. Cartes des d’Amsterdam i el camp de Westerbork, d’Etty Hillesum. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Angle, 2017. Col·lecció “Clàssics de la Pau i de la Noviolència”, 13.

Aquest llibre és un commovedor diari escrit per una víctima de l’Holocaust que ens ofereix una visió íntima i profundament humana de la violència extrema i l’opressió. A través dels seus pensaments i emocions, Hillesum ens recorda la importància de la compassió i la empatia en moments de gran adversitat, i ens inspira a buscar la humanitat enmig de la desolació.

Dimarts 10 de desembre (18:30-20:00 h): Johnny va agafar el fusell, de Dalton Trumbo. Barcelona: Angle; Institut Català Internacional per la Pau, 2016. Col·lecció “Narratives”, 86.

Aquesta és una novel·la que ens transporta al devastador context de la Primera Guerra Mundial, mostrant-nos les conseqüències físiques i psicològiques de la violència del combat. A través de la història d’un jove soldat greument ferit, Trumbo ens obliga a confrontar-nos amb la crueltat de la guerra i ens recorda la necessitat urgent de buscar alternatives a la violència com a forma de resoldre els conflictes.

El període d’inscripció per a assistir als clubs de lectura estarà obert del 9 de setembre al 10 de desembre de 2024. Hi poden participar 25 persones. Trobareu més informació en aquest enllaç.

Compartir