Violències fora de contextos bèl·lics

Des de fa uns anys, i malgrat l’esclat de noves guerres, el nombre de morts violentes en situacions “fora de contextos bèl·lics” supera el nombre de morts en conflictes armats. Es tracta tanmateix de situacions que reben relativament poca atenció internacional. Els homicidis són sense dubte l’expressió més visible d’un ampli ventall de violències directes que inclou desaparicions i desplaçaments forçats, extorsions, amenaces i atacs contra persones defensores dels drets humans i del medi ambient, etc. Són violències cròniques – amb un extraordinari impacte de gènere – que estan íntimament vinculades a causes estructurals i culturals

Des de l’ICIP entenem la necessitat d’abordar-les des d’una perspectiva de construcció de pau, lluny de la lògica repressiva i de militarització de la seguretat pública, fet que requereix repensar i adaptar les eines metodològiques i conceptuals. Alhora, volem identificar les iniciatives de l’àmbit local que advoquen per a una transformació social i política, per promoure la cultura de pau i la defensa dels drets humans i per construir comunitat; aprendre de les seves experiències i facilitar la circulació de coneixements entre actors socials, acadèmics i institucionals.

Aquesta àrea, doncs, se centra en entendre les violències fora de contextos bèl·lics, especialment en dues àrees geogràfiques concretes: Mèxic i l’Amèrica Central. Alhora, es treballa per aprofundir en el vincle entre la lluita contra les desaparicions forçades i la construcció de pau.

Última actualització: 15/07/2024