Construcció de pau a Mèxic

Mèxic és un país formalment democràtic, d’ingressos mitjans-alts, on no hi ha cap conflicte armat intern reconegut com a tal des dels enfrontaments d’ara fa trenta anys entre el EZLN i el govern del país.  

Així i tot, s’hi comptabilitzen més de 200 grups armats, desenes de milers de persones desaparegudes i més de 30.000 morts violentes anuals. Molts dels seus territoris viuen immersos en una crisi crònica d’inseguretat i violències provocades, en gran part, per la pugna entre poderosos grups criminals altament armats i la manca de capacitat o voluntat de les autoritats per fer-hi front. Aquesta realitat afecta directament la població civil i té un greu impacte sobre els drets humans, especialment de grups en situació de vulnerabilitat. 

L’ICIP fa seguiment d’aquestes violències amb l’objectiu de comprendre’n les dinàmiques i el mapeig d’actors implicats. Alhora, es vol explorar de quina manera les eines teòriques i pràctiques de la construcció de pau apliquen en situacions com les que es viuen a Mèxic.  

Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic

La Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic és un espai de diàleg i sinergia en què han convergit persones i organitzacions vinculades a la Xarxa Global per a la Prevenció dels Conflictes Armats (GPPAC per les sigles en anglès), al Servei Civil per a la Pau de Pa per al Món i al I Fòrum Internacional per la Construcció de Pau a Mèxic celebrat a Barcelona el 2019 i organitzat per l’ICIP, Serapaz i la Taula per Mèxic. 

La Plataforma es va constituir formalment l’octubre de 2022 en un acte simbòlic a Acteal, Chiapas, comunitat tristament coneguda per la massacre que va viure la seva població el 1997 i reconeguda mundialment pel seu exercici de resiliència, memòria i pau.  Compta amb la participació d’una vintena d’organitzacions i amb la col·laboració d’activistes, periodistes, artistes i acadèmiques compromeses amb la transformació de la violència a través d’un enfocament de construcció de pau.

La Plataforma celebra reunions plenàries cada trimestre en línia i sol reunir-se presencialment un cop l’any. Es coordinada de manera regular amb altres iniciatives i articulacions de pau. Ocasionalment convoca activitats públiques que serveixen per facilitar la transferència de coneixements, oferir un espai d’anàlisi i reflexió i/o donar visibilitat a una qüestió o àrea geogràfica concreta.

Última actualització: 15/07/2024