Activitats de petit format

Al llarg de l’any l’ICIP organitza activitats de reflexió de petit format, com tertúlies i sessions d’anàlisi, per a un públic especialitzat, les quals permeten aprofundir en les temàtiques plantejades. 

Aquestes són les activitats centrades en la construcció de pau a Mèxic. 

Resistències indígenes davant el crim organitzat i els megaprojectes

El 18 d’octubre de 2023, juntament amb la Taula per Mèxic i la Plataforma para la Construcción de Paz en México, l’ICIP va convocar un col·loqui amb representants del Consejo Nacional Indígena (CNI) i el Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas, AC (Frayba) per discutir sobre les pressions creixents que estan vivint moltes comunitats indígenes a Mèxic, entendre les dinàmiques de violència a les que s’enfronten i posar en valor els mecanismes de resistència pacífica que moltes d’aquestes comunitats construeixen per prevenir agressions i defensar els seus drets. 

El col·loqui va reunir una vintena de persones de l’àmbit de la defensa dels drets humans i la construcció de pau i persones expertes en Amèrica Llatina, tant de l’àmbit social com institucional.  

 Hi van intervenir com a ponents Amaidaly Martínez Flores, Oscar Espino Vazquez i Guadalupe Moshan.

Desaparèixer a Mèxic. Violència, vulnerabilitat, resiliència i xarxes de suport

L’11 de novembre de 2019, la Dra. Karla Salazar Serna va fer una exposició sobre els aspectes psicosocials de l’acompanyament a persones buscadores a Mèxic, posant èmfasi en els processos de resiliència que es posen en marxa quan hi ha un suport afectiu a les víctimes.  

Sobre aquest mateix tema, va escriure l’article Una abraçada resilient. La rellevància de l’acompanyament en casos de desaparició forçada, publicat a la revista Per la Pau de l’ICIP. 

Construcció de pau a Mèxic: quin paper per a la Unió Europea?

Com a activitat preliminar del Fòrum Internacional per a la Construcció de Pau a Mèxic, el 9 de juliol de 2019, l’ICIP va organitzar una sessió de reflexió amb Josep-Maria Terricabras, exmembre del Parlament Europeu amb un gran compromís per la pau i els drets humans a Mèxic. Amb ell, es va generar una conversa entorn al paper de la Unió Europea en aquesta qüestió.  

L’acte es va coorganitzar amb la Taula per Mèxic i Serapaz.

El silenci no és opció: estratègies de solidaritat amb Mèxic des de Barcelona

El 29 de maig de 2019, l’ICIP va acollir la presentació de l’informe “El silenci no és opció”, una publicació que descriu els greus atemptats contra la llibertat de premsa i d’expressió a Mèxic i els riscos que assumeixen els i les periodistes del país que cobreixen qüestions com els vincles entre organitzacions criminals i autoritats públics, les lluites socials, les violacions dels drets humans vinculades a megaprojectes o indústries extractives, la cerca de persones desaparegudes, etc.  

 L’acte va comptar amb Damián Gallardo, escriptor i activista mexicà; Montse Santolino, responsable de comunicació a Ladefe.cat; Xavier Giró, director de l’Observatori de Cobertura de Conflictes de la UAB; i Majo Siscar, periodista i membre de la Taula per Mèxic. 

Mèxic: drets humans, seguretat ciutadana i pau en un nou context polític

El 24 de gener de 2019, a poques setmanes de l’inici del mandat d’Andrés Manuel López Obrador, l’ICIP i la Taula per Mèxic van convocar un espai d’anàlisi sobre la nova conjuntura política i el seu impacte en els drets humans, la seguretat ciutadana i la pau al país. 

Es va comptar amb Karen Taxilaga, defensora dels drets humans, dels pobles indígenes i del medi ambient a l’estat d’Hidalgo; Mayra Cisneros, periodista de l’estat de Sinaloa i Miriam Ramírez, periodista de l’estat de Sinaloa. Totes tres ponents es trobaven a Catalunya en programes d’acollida temporal de persones defensores dels drets humans i periodistes.

Mèxic: la política de seguretat a debat

El 24 de maig de 2018, l’ICIP va organitzar una conversa amb dues persones expertes en polítiques de seguretat a Mèxic: Lucía Chávez Vargas, de la Comisión Mexicana de Defensa y Promoción de los Derechos Humanos; i Raul Benítez Manaut, del Colectivo de Análisis de la Seguridad con Democracia (CASEDE).  

Última actualització: 15/07/2024