El Comitè Noruec Nobel ha atorgat el Premi Nobel de la Pau 2013 a l’Organització per la Prohibició de les Armes Químiques (OPCW) pel seu treball a favor de l’eliminació de les armes químiques, en un moment en que l’arsenal químic de Síria ha posat de relleu la necessitat d’acabar amb aquest tipus d’armament.
L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) considera que el guardó d’avui és un “reconeixement, sens dubte, més que merescut” per la “important tasca que ha fet la OPCW els últims anys, que ha contribuït a l’eliminació del 80% de les armes químiques mundials”. Així mateix, l’ICIP valora positivament que el premi reconegui la lluita pel desarmament, “un dels supòsits que va plantejar Alfred Nobel en la instauració del guardó”.
El president de l’ICIP, Rafael Grasa, confia que el Premi Nobel de la Pau 2013 “sigui un incentiu perquè països que encara no han ratificat la Convenció per la Prohibició de les Armes Químiques s’hi sumin, entre els quals hi ha Sudan, Angola, Egipte o Israel”.
D’altra banda, tot i expressar una gran gratitud per la concessió del guardó a l’OPCW, Rafael Grasa considera que, un any més, el Premi Nobel de la Pau “confirma una tendència, més que discutible, cap a un tacticisme conjuntural, ja que el guardó va a parar a mans de persones o institucions que tenen especial incidència en el moment de la concessió, com demostra la tasca de l’OPCW en el cas de Síria”.

Compartir