Aquest dijous, 26 de setembre, ha tingut lloc als cinemes Méliès de Barcelona la projecció del documental Retratos de familia, un treball de la directora colombiana Alexandra Cardona Restrepo sobre la lluita del grup de Mares de Soacha de Colòmbia. El documental narra el patiment d’aquest grup de mares per la desaparició i execució extrajudicial dels seus fills per part de membres de l’exèrcit, i posa l’accent en la seva valentia per lluitar per la veritat, perquè es faci justícia i perquè els fets no quedin en la impunitat.
Després de la projecció, el públic ha tingut l’ocasió de conversar amb la directora de l documental. Alexandra Cardona Restrepo ha explicat que, per ella, el contacte amb aquest grup de mares ha estat un gran aprenentatge: “Ens han donat una lliçó. Vénen de famílies pobres, se suposava que ningú buscaria aquests nois, però elles els van desenterrar i els van portar a casa. Han lluitat perquè la seva tragèdia no li passi a ningú més. No volen venjança, demanen justícia”.
Segons explica la directora, Retratos de familia vol remoure consciències: “Mentre continuï el clima de violència aterradora a Colòmbia, cal despertar consciències i el cinema és una eina molt útil per fer-ho. Tots podem contribuir a la pau, a la construcció d’una pau duradora. Tots, excepte els guerrillers i els polítics corruptes, que ja han demostrat que no poden”.
A la projecció també hi ha assistit el president de l’ICIP, Rafael Grasa, coneixedor del conflicte colombià. Grasa ha emplaçat el públic ha ser conscient que, precisament ara, – quan el procés de pau a Colòmbia està en construcció- “és més important que mai mantenir la solidaritat amb el poble colombià i lluitar contra la impunitat”, perquè fets com els de Soacha, una clara vulneració dels drets humans, no caiguin en l’oblit.
Retratos de família ha rebut fins ara una gran acceptació per part del públic. Properament hi ha previstes més presentacions del documental a Colòmbia.
La projecció als cinemes Méliès de Barcelona ha estat organitzada per l’ICIP, la Taula per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia i l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

Compartir