Anàlisi de la polarització

Les societats democràtiques es troben immerses en un procés creixent de politització. La mobilització política al voltant d’assumptes altament divisius s’ha traduït en un qüestionament dels pilars fonamentals dels nostres sistemes polítics, i en la polarització de les societats on habitem.

Projectes ideològics antagònics generen actualment una confrontació creixent en societats que veuen aparèixer noves bretxes per raó de la identitat, disparitats socioeconòmiques, les migracions, el rebuig a les institucions polítiques tradicionals o l’encaix territorial.

La polarització, en tant que l’existència de posicionaments enfrontats respecte de temes de debat, no és en si mateixa negativa per a la societat. Però més enllà de la confrontació d’idees pròpia d’un sistema democràtic, hi ha un fenomen que va en augment en moltes democràcies consolidades i que és perniciós en molts sentits. És el que anomenem polarització tòxica, una dinàmica en la qual es menystenen i es deslegitimen els posicionaments diferents al propi: es veuen “els altres” com a “enemics”, i no hi ha lloc per al diàleg, el debat i la confrontació constructiva d’idees.

Fer front a la polarització tòxica és un repte que ens interpel·la tant individual com col·lectivament perquè afecta la convivència, la cohesió i la cultura democràtica. La polarització tòxica deteriora els debats polítics i socials, genera desafecció política i pot derivar en violència política, cada vegada més present en les nostres societats.

Riscos de la polarització tòxica: com fer-hi front?

Sovint no som conscients de fins a quin punt les persones, a nivell individual, amb les nostres accions quotidianes contribuïm a fomentar la polarització tòxica. Segons indiquen les  enquestes sobre convivència i polarització realitzades per l’ICIP en la societat catalana està molt estesa la idea que “polaritzen els altres”, sobretot els mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Per tal de prendre consciència de la nostra responsabilitat en el foment de  polarització tòxica, i de quina manera podem minvar-ne els seus efectes, l’ICIP ha produït l’audiovisual animat “Riscos de la polarització tòxica: com fer-hi front“.

El vídeo, realitzat amb Intuitivo Films, alerta sobre aquesta dinàmica nociva i exposa algunes eines que tenim a l’abast per tal d’evitar-la.

Publicacions

Projecte Polaritzamaton

Polaritzamaton” és un projecte pilot desenvolupat per l’ICIP en col·laboració amb l’Institut Provençana d’ensenyament de Formació Professional amb l’objectiu de conscienciar sobre el grau de polarització tòxica de cadascú de nosaltres. La manera de fer-ho era enfrontar la persona a una sèrie de preguntes que, en primer lloc, l’ubiquen en els principals debats que divideixen la nostra societat en l’actualitat (esquerra/dreta; canvi climàtic, immigració, feminisme…).

En una segona part el projecte confronta la persona amb una sèrie d’afirmacions i/o experiments que li permeten comprovar fins a quin punt està immersa en dinàmiques de polarització tòxica. A partir de les seves respostes cada persona obté un resultat que li fa prendre consciència sobre el seu grau de polarització tòxica.

Aquest projecte va rebre el primer premi a l’excel·lència docent de la tercera edició dels premis Impuls FP del territori Barcelona comarques.

Sessions d'anàlisi i reflexió

L’ICIP, en col·laboració amb el CIDOB, el Club de Roma i la Fundación Cultura de Paz, han organitzat el 2020 el cicle de conferències “Polarització i diàleg en societats democràtiques”. El cicle ha abordat la divisió al voltant del Brexit, Trump o Salvini, i també la situació a Catalunya, amb una creixent polarització política i social a partir del Procés independentista.

Opinió ICIP

Última actualització: 02/08/2024