Actualment, a tot el món, hi ha prop de 20.000 armes nuclears, 2.000 de les quals estan preparades per se utilitzades en qüestió de minuts. Són els instruments més destructius i d’efectes indiscrimats que s’hagin creat mai, efectes devastadors a nivell mèdic, mediambiental, social i també cultural. La capacitat nuclear actual, en mans majorit��riament dels Estats Units i Rússia, és equivalent a 100.000 bombes com la d’Hiroshima i podrien acabar amb la vida del planeta diverses vegades. Una realitat perillosa que s’ha posat de manifest en el debat organitzat aquesta migdia a Barcelona per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), FundiPau i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, en el marc de la Setmana d’Abolició de les Armes Nuclears.
L’acte ha comptat amb la participació de l’investigador de l’Hiroshima Peace Institute, Robert Jacobs, que s’ha centrat en els efectes que tenen les proves nuclears i els accidents en centrals d’aquest tipus, com el de Fukushima, el març de 2011. I és que des de l’any 1945 s’ha fet fins a 2.000 proves amb armament nuclear a tot el món, el que comporta radiacions amb greus conseqüències sobre la població a llarg termini. Conseqüències a nivell de salut – la pluja de partícules radioactives contamina l’ambient i provoca malalties com el càncer – però també a nivell social i cultural. Segons explica Jacobs, ‘en moltes zones on s’han fet experiments nuclears, la població ha hagut de ser evacuada, i això vol dir desconnectar-la del seu estil de vida, de les seves tradicions, perdre la independència social i la dignitat, ja que passen a ser persones identificades com a contaminades’.
Colonialisme nuclear
Al llarg de la història nuclear, qui més ha patit les conseqüències de les radiacions són les poblacions més marginades socialment, el que Jacobs anomena colonialisme nuclear: ‘França no ha fet les proves a prop de París, sinó a Algèria i Polinèsia; Rússia les ha fet al Kazakhstan, on encara la gent viu en pobles contaminats i menja carn de cavall contaminada’.
La prohibició, única solució
Els perills de les armes nuclears es deuen a la seva pròpia existència i l’única garantia contra la seva proliferació és eliminar-les. En aquest sentit, l’investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Xavier Bohigas, ha destacat que ‘les bombes nuclears són un perill encara que no s’utilitzin, ja que els elements que es fan servir per a la seva fabricació ja són altament radioactius’. Bohigas ha afegit també que aquest tipus de bombes són una ‘aberració’ pel tipus de despesa que representen (105 mil milions de dòlars, l’any 2011) i per això ha constatat que l’únic solució passa per prohibir l’armament nuclear.
En el mateix sentit s’ha expressat el director de FundiPau, Jordi Armadans, membre -juntament amb el Centre Delàs- de la Campanya Internacional per l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), una xarxa d’organitzacions no governamentals present a 60 països que defensa la necessitat d’un tractat de prohibició d’aquest tipus d’armament. Per Jordi Armadans, l’objectiu de la campanya és ‘terriblement ambiciós’, tenint en compte que han calgut 15 anys de lluita per a regular les armes convencionals amb el recent Tractat de Comerç d’Armes. Tot i les dificultats, però, Armadans, afirma que cal intentar aconseguir el repte i destaca la participació activa del moviment per la pau en aquesta campanya. Actualment, 150 països donen suport a la prohibició de les armes nuclears.

Compartir