L’alteritat (othering) és un concepte que fa referència al procés de crear una divisió entre “nosaltres” i “els altres”, en què un grup social percep un altre grup com a diferent, inferior o estrany. Aquest procés ens porta a deshumanitzar “els altres”, tractar-los amb desconfiança o fins i tot justificar la seva exclusió o opressió. L’alteritat és clau, per tant, per entendre moltes formes de discriminació, opressió i conflicte social, ja que crea i reforça les jerarquies de poder.

Davant d’això, l’acadèmic nord-americà john a. powell proposa la creació de societats basades en la pertinença (belonging) amb l’objectiu que tothom sigui reconegut i hi tingui un lloc. A diferència de l’alteritat, la pertinença es basa en la creació de societats inclusives on tothom se senti inclòs, reconegut i respectat, independentment de les seves diferències socials, culturals, econòmiques o quina sigui la seva nacionalitat, orígens o arrels.

En un context global on la polarització, el racisme i les tensions entre grups socials tenen una gran presència, tractarem aquesta dualitat entre l’alteritat i la pertinença amb john a powell en un acte el proper dimecres 13 de novembre, a les 18.30h, al Hub Social Barcelona (c/ Girona, 34).

Expert en justícia social i en antiracisme, powell és director de l’Othering & Belonging Institute de la Universitat de Berkeley. La seva obra influeix moviments com Black Lives Matter, tot proporcionant un marc per entendre les desigualtats. powell parla àmpliament sobre com l’alteritat contribueix a la creació d’enemics i a la deshumanització de grups socials. La seva anàlisi ajuda a entendre l’augment del discurs d’odi i la xenofòbia, especialment en èpoques de crisis socials i econòmiques.

Conversa amb entitats de Barcelona

Després de la intervenció inicial de john a. powell, representats d’entitats de Barcelona hi mantindran una conversa. S’hi compartiran experiències, coneixements i estratègies per a enfortir l’antiracisme a la ciutat i arreu. L’acte forma part de les activitats prèvies organitzades amb motiu de la celebració del Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions de la UNESCO a Barcelona, els dies 10 i 11 de desembre.

La sessió està organitzada per l’ICIP, Novact, l’Escola de Cultura de Pau i l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

L’acte serà en anglès amb servei de traducció simultània.

L’aforament de la sala està complert i s’han tancat les inscripcions per assistir a l’acte.

Compartir