L’ICIP va publicar l’any 2021, en coedició amb Angle Editorial, una novel·la antibel·licista excel·lent. Les aventures d’en Wesley Jackson, es diu. Entretinguda, divertida, mordaç, plena de vida, … una novel·la que atrapa el lector amb una història de soldats que d’entrada animaria poca gent a agafar-la d’un prestatge de llibreria.

Tan interessant com la trama de la novel·la – ambientada als Estats Units i a Anglaterra a meitat de la Segona Guerra Mundial- és el periple de l’autor i els motius que el van portar a escriure-la. William Saroyan era fill d’emigrants armenis que van fugir de l’Imperi Otomà i es van instal·lar als Estats Units d’Amèrica. Va escriure contes, novel·les, obres de teatre i fins i tot guions de cinema, que es van fer molt populars. És potser menys conegut que altres autors, però és considerat un dels escriptors nord-americans més influents del segle XX.

Caracteritza la seva obra una descripció impressionista dels personatges, que traspuen ganes de viure amb intensitat, una lloa optimista a la vida i una fe profunda en la humanitat. I com a mostra un botó; les paraules que li dedica la noia enamorada d’en Wesley després d’un passeig per Londres: “Si soc encantadora amb tu és perquè el teu amor m’ha fet tornar així”.

Saroyan va ser mobilitzat per l’exèrcit nord-americà, i un comandament seu li va demanar d’escriure un llibre que donés una visió positiva i patriòtica de la vida militar durant la guerra, a canvi d’un permís. Un cop escrita i llegida pels comandaments, la novel·la va ser rebutjada i Saroyan es va salvar pels pèls d’un consell de guerra. Per suposat, no va tenir tampoc cap permís.

Sense ganes de ferir directament ningú, la novel·la narra les peripècies d’un recluta i els seus amics, des que entren a l’exèrcit fins al final de la guerra. Descriu amb naturalitat els sense-sentit de la lògica militar, la picaresca necessària per sobreviure en un ambient que es fa hostil perquè no segueix cap codi de conducta conegut abans, i desprèn fortament les ganes de viure dels joves, que troben escletxes d’humanitat on només hi ha normes inexplicables i disciplina no gaire racional.

Resumint, es tracta d’un llibre molt entretingut que té el valor enorme de fer pensar en tota la gent que no està disposada a donar la vida per una pàtria, unes elits o una revolució.

Xavier Masllorens, president de l’ICIP

Compartir