Diàspores constructores de pau
L’increment del nombre de conflictes armats i la multiplicació de diverses formes de violència evidencien la necessitat d’innovar en l’anàlisi i les respostes per a la construcció de pau. És evident que es requereixen nous actors i eines que complementin el treball realitzat pels governs, les Nacions Unides i les organitzacions de la societat civil. En aquest context resulta fonamental visibilitzar i posicionar les diàspores com a actors de construcció de pau i fixar-se en les dificultats —institucionals, socials i econòmiques— que enfronten les persones refugiades, exiliades i migrants per construir una nova vida en condicions de dignitat i ple respecte pels drets humans.
Posar les diàspores en el centre dels esforços per la construcció de pau també implica comprendre les similituds i diferències que hi ha entre elles en termes de demandes i dificultats. Aquest enfocament exigeix una mirada de respecte cap a les subjectivitats polítiques, reconeixent les particularitats de cada col·lectiu i país. Tanmateix, és important treballar en les societats d’acollida per reduir el racisme, superar la percepció de l'”altre” com a enemic i fomentar una convivència basada en la inclusió.
El camí cap a la pau des de les diàspores es construeix a partir dels seus vincles amb els llocs d’origen i mitjançant la creació de narratives que ressaltin les possibilitats d’entesa i convivència.
Publicacions relacionades
Diàspores constructores de pau
Revista Per la Pau, número 42, gener 2025.
Exilios y lejanías. Relatos de mujeres colombianas
Un llibre escrit per dones colombianes que viuen fora de Colòmbia.
Editat per Instituto Hegoa, octubre 2023
Dones i construcció de pau des de la diàspora i l’exili a Europa
Informes 19/2021. Nora Miralles Crespo i Sudergintza Cooperativa
La diáspora colombiana en Europa y su relación con el conflicto armado en Colombia
Informes 18/2021. Anastasia Bermúdez Torres
Mediterrània, teixint resiliències. El valor de la pau.
El setembre de 2024, l’ICIP i la Residència Faberllull d’Olot han organitzat una trobada amb dones originàries de Palestina, Síria i el Líban per reflexionar sobre la pau, a partir de la seva experiència personal.
Les dones participants pertanyien a l’àmbit artístic, acadèmic o periodístic. Algunes viuen al Pròxim Orient i d’altres han fixat la seva residència a Catalunya. Tenen edats diferents i han viscut en contextos polítics i socials molt diferents. Tot i això, totes tenen en comú els impactes de la guerra i els conflictes que assolen els seus països. Durant l’estada s’han creat les condicions per proporcionar-los una experiència sanadora, amb dinàmiques de treball que afavoreixen la creació de vincles entre elles i la construcció d’espais de seguretat on poder explicar les angoixes i el dol, i escoltar-se les unes a les altres.
A l’estada han participat l’escriptora Nadia Harhash (Palestina); l’escriptora i traductora Rehab Mouna Chaker (Països Baixos-Síria), la il·lustradora i art-terapeuta Nadine Feghaly (Líban); la periodista i investigadora Zeina Shahla (Síria); la coordinadora de comunicacions, mitjans i esdeveniments Yara Harake (Líban); l’assessora en gestió de projectes al Musawa-Woman’s Study Center Salam Alaridi (Síria); i la creadora teatral Jana Bou Matar (Líban).
Exilios y lejanías. Relatos de mujeres colombianas
El llibre Exilios y lejanías. Relatos de mujeres colombianas ha estat escrit i il·lustrat per dones colombianes que viuen lluny de Colòmbia. Totes van sortir del país per culpa del conflicte armat i ara resideixen a Alemanya, Canadà, Dinamarca, Espanya, Itàlia, Noruega i Suècia. Tenen edats i ocupacions, diferents, però totes estan fortament compromeses amb la construcció de pau i la igualtat de gènere. El llibre conté 42 relats agrupats sota diferents temàtiques.
El llibre es va presentar a Barcelona l’octubre del 2023, en aquest acte organitzat per l’ICIP amb suport del Grup Internodal de Gènere de suport al llegat de la Comissió de la Veritat de Colòmbia.