Autesserre, Séverine. Peaceland. La resolución de conflictos y las políticas cotidianas en las intervenciones internacionales. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2018.
Aquest llibre proposa una nova explicació sobre per què les intervencions de pau internacionals no solen arribar a assolir el seu màxim potencial. Basat en molts anys d’investigació etnogràfica en zones de conflicte arreu del món, el llibre demostra que els elements quotidians – com els hàbits socials dels expatriats i les aproximacions comuns per entendre les seves àrees d’operació- tenen una gran influència en l’efectivitat del procés de construcció de pau.
Individus de tot el món i amb maneres de fer molt diverses comparteixen nombroses pràctiques, hàbits i narratives quan intervenen en les zones de conflicte. Aquestes actituds i accions comuns possibiliten que els constructors de pau estrangers funcionin sobre el terreny, però també solen provocar conseqüències que, sense voler, boicotegen l’esforç internacional. Alguns expatriats ja apliquen altres maneres de fer i pensar, sovint amb resultats notables, però continuen sent una minoria. A través d’una anàlisi amb profunditat de la vida quotidiana i el treball dels agents que actuen sobre el terreny, Peaceland proposa vies alternatives per ajudar les poblacions locals a construir una pau duradora.
Sobre l’autora
Séverine Autesserre és catedràtica de Ciència Política, especialitzada en Relacions Internacionals i Estudis Africans, al Barnard College de la Universitat de Columbia. El seu treball ha estat publicat en nombroses revistes acadèmiques i de divulgació. És també autora del llibre The Trouble with the Congo: Local Violence and the Failure of International Peacebuilding (Cambridge University Press, 2010), amb el qual va guanyar el premi Grawmeyer d’Idees que contribueixen a millorar l’ordre mundial el 2012.
Abans d’entrar al món acadèmic, Autesserre va treballar en diversos projectes humanitaris amb organitzacions com Metges sense Fronteres i Metges del Món a Afganistan, Kosovo, la R.D del Congo, Nicaragua i la Índia.