Durant més de cinquanta anys, Angela Davis ha estat a la primera línia en moviments feministes i per l’abolició de les presons, així com en la lluita contra la violència d’estat i l’opressió.

Abolició. Polítiques, pràctiques, promeses és el resultat de dècades de pensament en acció amb la voluntat de seguir contribuint al debat sobre seguretat i presons. Uns treballs que aborden la història de la pràctica i el pensament abolicionista de les presons als Estats Units i arreu del món, les contribucions singulars de les dones en aquestes lluites, i històries i lliçons d’organització dins i fora dels murs de les presons.

L’obra condensa la trajectòria de qui s’ha convertit en un dels màxims referents del moviment abolicionista. Una lectura essencial per a tothom que imagini un món sense presons.

Traduït per Lola Fígols Fornell i amb una il·lustració de MilVietnams, aquest volum recull els textos més significatius de l’activista i pensadora, i ofereix una reflexió profunda i incisiva sobre la història i el futur de l’abolicionisme.

Una obra clau per entendre l’abolicionisme contemporani

Angela Davis explora a Abolició la història del pensament i la pràctica abolicionista, destaca el paper fonamental de les dones en aquestes lluites i ofereix lliçons valuoses sobre organització col·lectiva. Els seus escrits aborden temàtiques diverses amb una visió interseccional que combina gènere, classe i raça per analitzar les estructures repressives que ens impedeixen imaginar futurs socialistes i justos.

  • La reivindicació de l’abolicionisme: Davis proposa imaginar noves maneres de garantir la salut i la seguretat públiques. Argumenta que la brutalitat policial, la detenció de migrants i el control carcerari requereixen estratègies abolicionistes per construir un futur més habitable.
  • Esclavitud i presó: L’autora analitza la continuïtat entre l’esclavitud i el sistema penitenciari modern, centrant-se en el sistema de lloguer de presons als Estats Units i com aquest perpetua estructures racistes i capitalistes.
  • Racialització de la delinqüència: Davis examina com la criminalització de les comunitats negres ha estat històricament utilitzada per justificar l’empresonament massiu, independentment de la culpabilitat o innocència de les persones afectades.
  • La perspectiva interseccional: L’empresonament no és només una qüestió racial o econòmica, sinó també de gènere. Davis aborda la violència institucionalitzada contra les dones empresonades, des de negligències mèdiques fins a abusos sexuals, i analitza com les dones negres pateixen de manera desproporcionada aquest sistema.
  • El complex industrial penitenciari: El llibre explora com el sistema penal nord-americà actua com una indústria que genera beneficis, perpetuant desigualtats estructurals i consolidant el control social.

Sobre l’autora

Angela Yvonne Davis (1944, Birmingham, Alabama) és professora emèrita d’Història de la Consciència i d’Estudis Feministes a la Universitat de Califòrnia, Santa Cruz (EUA). Activista, escriptora i acadèmica, la seva obra se centra en les presons, la policia i les interseccions entre la raça, el gènere i la classe. Amb més de cinquanta anys d’activisme, Angela Davis ha estat una figura clau en els moviments contra la violència d’estat, el racisme i l’opressió de gènere. És autora de molts llibres, entre els quals Podem abolir les presons? (2020) i Dones, raça i classe (2022).

Coedició de l’ICIP i Tigre de Paper

Abolició és resultat de la col·laboració entre l’ICIP i Tigre de Paper, amb la voluntat de difondre la cultura de pau entre la societat catalana. Aquest títol amplia el catàleg de publicacions pròpies de l’ICIP, que aborden relacionades amb la cultura de pau i la noviolència. Concretament, l’obra s’emmarca en l’àrea de treball “Alternatives de seguretat” des de la qual l’ICIP aborda l’anàlisi del punitivisme i la cultura del càstig, amb el propòsit d’aprofundir en models de seguretat que permetin gestionar i transformar les violències de manera més humana, justa i eficaç.

Compartir