Activitats de petit format
Al llarg de l’any l’ICIP organitza activitats de reflexió, presencials i virtuals, com tertúlies i sessions d’anàlisi, destinades principalment a un públic especialitzat, les quals permeten aprofundir en les temàtiques plantejades.
Pau, seguretat i feminismes: reptes actuals
En el marc de les jornades anuals del Centre Delàs d’Estudis per la Pau dedicades a la seguretat feminista, l’ICIP i l’entitat pacifista van organitzar el 24 d’octubre de 2023 una trobada amb la professora de política i relacions internacionals a la Royal Holloway (Universitat de Londres), Laura Sjoberg.
La trobada va consistir en un intercanvi d’experiències i un taller per analitzar propostes concretes d’acció. S’hi van tractar qüestions com ara quins avenços hi ha hagut en la introducció de la perspectiva feminista en l’àmbit de la pau i la seguretat i com fer front als reptes pendents. També es va reflexionar sobre com s’entrellaça la política global de pau i de seguretat amb les dinàmiques locals i com avançar cap a la discussió de la interseccionalitat de les opressions.
Dona. Vida. Llibertat
El 3 de novembre de 2022 l’ICIP i el CIDOB van organitzar una sessió d’anàlisi amb la participació de la politòloga iraniana Anahita Nassir i el catedràtic d’Història Contemporània de la UB Antoni Segura per tal d’analitzar el context iranià, arran de les protestes massives i la repressió desencadenada per la mort en custòdia policial de la jove Mahsa Amini.
Colòmbia. Feminismes, pau i seguretat: una agenda pendent?
La Biblioteca de l’ICIP va acollir el 31 de gener de 2021 una tertúlia amb Luz Piedad Caicedo, antropòloga i sotsdirectora de la Corporación Humanas Colombia, per debatre sobre com s’està implementant l’enfocament feminista en els Acords de Pau de l’Havana i com s’està desenvolupant a Colòmbia la Resolució 1325 de l’ONU sobre Dones, Pau i Seguretat, de la qual el 2020 es compleixen els 20 anys de la seva aprovació. L’ICIP va organitzar la tertúlia conjuntament amb la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, PBI Colòmbia i el node Catalunya del projecte de treball de la Comissió de la Veritat de Colòmbia a l’exili. L’acte també va comptar amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Repensar la seguretat des de la quotidianitat
El 12 de març de 2020 l’ICIP va organitzar una tertúlia amb Rosa Emilia Salamanca, de l’organització Ciase a Colòmbia, i Nora Miralles, col·laboradora de l’ICIP i investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i de l’Observatori dels Drets Humans i Empreses de la Mediterrània. Les ponents van reflexionar sobre quines alternatives hi ha a la visió estatal de la seguretat i quines propostes fa el feminisme per contribuir a una nova forma de fer política.