Antoni Pigrau, membre de la junta de l’ICIP i catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la URV, participa com a jutge al Tribunal Permanent dels Pobles en la sessió sobre la indústria minera canadenca, que té lloc del 29 de maig a l’1 de juny a Montreal.
Es tracta de la sessió número 40 del Tribunal Permanent dels pobles (TPP), una instància fundada en 1979 a Itàlia per l’advocat i senador Lelio Basso. En aquesta sessió, una quinzena de persones afectades i expertes d’Amèrica llatina denuncien, davant d’un panel de jutges compost per personalitats públiques de diferents països, les violacions de drets humans i els danys ambientals causats per les companyies mineres canadenques recolzades pel govern de Canadà.
Canadà és l’actor més important de la indústria minera mundial gràcies a les seves lleis, a la seva fiscalitat i a la seva política estrangera favorables a aquest sector: el 75% de les empreses mineres tenen allí la seva seu i el 60% cotitzen en la Borsa de Toronto. No obstant això, els megaprojectes miners són una causa major de tensions: a Amèrica llatina s’expliquen al voltant de 200 conflictes socials, dels quals prop de 90 impliquen a companyies canadenques.
El Tribunal examina el rol i la responsabilitat de les empreses mineres i de l’Estat canadenc en la violació de drets humans i ambientals a Amèrica llatina, més específicament en els casos emblemàtics dels projectes Pascua Lama (Barrick Gold) a Xile i Argentina; Escobal (Tahoe Resources) a Guatemala; San Martín (Goldcorp) a Honduras; Payback (Blackfire Exploration) i la Platosa (Excellon Resources) a Mèxic.
Consulta l’enllaç per més informació.

Compartir