L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha lliurat aquest dimarts a la tarda, 17 d’abril, el Premi ICIP Constructors de Pau 2017 a l’activista Arcadi Oliveres en un acte a l’auditori del Parlament de Catalunya marcat pel record als polítics empresonats o exiliats i per la denúncia de la retallada de drets i llibertats que estem vivint a Catalunya. Arcadi Oliveres ha estat guardonat pel seu compromís i la seva incansable dedicació a la promoció de la pau, la justícia social, els drets humans i el desarmament, des d’una perspectiva universal.

La cerimònia, seguida per tres-centes persones, ha estat presidida pel vicepresident del Parlament, Josep Costa, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens, qui ha mostrat la “consternació davant la davallada democràtica i preocupació per cada persona que accepta una retallada de drets i llibertats en nom de la seguretat”. Masllorens ha reconegut la trajectòria vital d’Arcadi Oliveres i n’ha destacat la “resposta valenta, compromesa i contundent davant la injustícia d’un sistema econòmic i de poder que necessita contenció i regulació”.

En el transcurs de la cerimònia s’ha projectat un vídeo sobre la trajectòria del guardonat i posteriorment Arcadi Oliveres ha recollit el premi enmig d’una forta ovació del públic. En el seu discurs d’acceptació, Oliveres ha tingut un record per l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el conseller Raül Romeva, absents a l’acte a causa del seu empresonament, i ha qualificat d’inacceptable la “repressió injustificada al procés d’un poble que vol caminar cap a la seva plenitud política”. I ha emplaçat a continuar la lluita: “Cal reconèixer que malgrat els desitjos de pau no ens trobem pas en moments tranquils (…). No podem, però, desanimar-nos, sinó que cal seguir endavant, seguir compromesos amb el que a tots ens interessa, el progrés de la dignitat humana”.

També el periodista David Fernàndez, que ha glossat la figura d’Arcadi Oliveres en un discurs molt emotiu ha fet una crida a no defallir: “Reclamem la construcció de la pau precisament en absència d’ella, que és quan més cal fer-ho”. Fernàndez, també activista i exalumne d’Arcadi Oliveres, l’ha definit com una persona “incansable, infatigable i inesgotable; desobedient, pacífic i noviolent” i ha afegit: “L’Arcadi mai ha acceptat tot allò que deien que no es podia canviar, sinó que ha anat canviant tot allò que no es podia acceptar”. Fernàndez ha destacat també l’ètica humanista que representa l’Arcadi, qui ens recorda que un altre món és possible: “L’Arcadi és valor sense preu i pau sense guerra ni injustícia (…), generositat i bondat alhora”.

En la clausura de l’acte, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha traslladat l’enhorabona a Arcadi Oliveres i ha destacat que “el compromís de Catalunya amb la pau és intrínsec de la nostra història, un valor fonamental de la nostra societat”. Costa també s’ha referit a la situació política que viu Catalunya: “És inacceptable fer passar per violent el que són les legítimes mobilitzacions socials. Catalunya ha apostat sempre per la via democràtica i el diàleg”, ha dit.

Anteriors guardonats amb el Premi ICIP
El Premi ICIP Constructors de Pau es convoca anualment i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, activista i artista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros.

El guardó va néixer l’any 2011, amb una edició extraordinària dedicada al Parlament de Catalunya en representar la continuïtat i el llegat de les institucions Pau i Treva i el Consolat del Mar. Aquell mateix any, la primera edició regular del premi va reconèixer la lluita d’objectors i insubmisos, simbolitzats en Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol.

Posteriorment, l’any 2012, el Premi ICIP va ser concedit a cinc Mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia. Amb aquest Premi, l’ICIP va voler reconèixer el seu coratge i la seva perseverança en la recerca de veritat, justícia i reparació per la mort dels seus fills a mans de forces de seguretat de l’Estat i per altres casos d’execucions extrajudicials coneguts com a falsos positivos.

L’any 2013, el Premi ICIP Constructors de Pau va guardonar l’exgeneral nascut a Belgrad Jovan Divjak, pel seu coratge en la defensa de Sarajevo durant la Guerra dels Balcans i el seu treball en favor de les víctimes del conflicte.

L’any 2014 el Premi ICIP Constructors de Pau va ser concedit a l’organització Women’s International League for Peace and Freedom (Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat, WILPF en les sigles en anglès) per la seva trajectòria centenària en el treball de dones per la pau.

L’any 2015 el Premi ICIP va reconèixer el pare caputxí Joan Botam, impulsor de nombroses iniciatives vinculades a la pau i a l’ecumenisme, un dels principals introductors del pacifisme a Catalunya i un clar defensor de la religió com a font de pau i de diàleg.

Per últim, l’any 2016 el Premi ICIP va reconèixer l’ONG Brigades Internacionals de Pau (PBI) per la seva tasca de protecció dels defensors dels drets humans que treballen en àrees de repressió i conflicte.

Compartir