Del 15 al 17 d’octubre Barcelona acollirà el Segon Congrés Mundial per la Pau, una trobada de representants i organitzacions del pacifisme a nivell mundial organitzada per l’International Peace Bureau (IPB) i l’ICIP.

Amb el títol “(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia”, el congrés comptarà amb participants de 40 països, amb activitats presencials, conferències i tallers, la majoria dels quals tindran lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

A causa de la situació actual de pandèmia, el congrés tindrà un format híbrid i moltes de les activitats es podran seguir a través d’internet. L’esdeveniment vol ser un punt de trobada de diferents actors del pacifisme internacional, redefinir l’acció per la pau i, com diu el lema del congrés, reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau.

Al mateix temps es vol afavorir sinergies entre organitzacions i individus, i entre moviments socials interconnectats que lluiten per la justícia global: defensores de la pau i el desarmament, activistes feministes i LGBTQIA +, ecologistes i activistes del clima, antiracistes i indígenes, defensors dels drets humans i sindicalistes.

Més de 30 ponents

Durant els tres dies del congrés hi haurà xerrades i conferències a càrrec de més d’una trentena de ponents. Entre els participants, presencials a Barcelona o a través de videoconfe`rencia, hi ha noms destacats com Noam ChomskyVandana ShivaJeremy Corbyn, Jody Williams i Beatrice Fihn. També es faran diferents tallers sobre ‘Economia de pau’, ‘Acords de pau per acabar guerres’, ‘Periodisme noviolent per a la pau’ o Pau, racisme i migracions’.

L’organitzador principal del congrés és l’IPB, una entitat que té la seva oficina central a Berlín i compta amb oficines a Barcelona i Ginebra. L’oficina de la capital catalana funciona des de fa quatre anys i des d’aquí és dinamitza la campanya internacional per la reducció de les despeses militars, la Global Campaign on Military Spending (GCOMS), gestionada en col·laboració amb el Centre Delàs.  

L’IPB té una xarxa de 400 membres i el Centre Delàs forma part de la junta directiva. A Catalunya, a més del Centre Delàs, hi ha altres entitats que formen part de l’IPB: Justícia i PauFundipauUnipauEscola deCultura de Pau i Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU.

El primer congrés de pau de la història es va celebrar el 1843 a Londres, després a París el 1889 i a Roma el 1891, moment en què es va crear l’IPB.

El 2016 es van reiniciar aquests congressos mundials amb la idea de posar el desarmament mundial a l’agenda. Aquest primer congrés de la nova etapa es va fer a Berlín i el de Barcelona en serà la continuació.

Activitats de l’ICIP

En el marc del congrés, l’ICIP organitza diverses activitats, inclosa la inauguració d’una nova exposició sobre violències a Centreamèrica, tres taules rodonesa més d’un concert i un homenatge a l’Arcadi Oliveres.

Durant els tres dies del congrés es podrà veure a la Plaça de Joan Coromines de Barcelona l’exposició “Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèrica”, creada pel col·lectiu Ruido Photo i produïda per l’ICIP.

Durant la celebració del congrés, l’ICIP organitzarà tres conferències amb diferents entitats col·laboradores. El dissabte 16 a les 12 h tindrà lloc l’activitat “Dones en la diàspora construint la pau” on es presentarà i parlarà del nou informe ICIP, “Les dones i la construcció de la pau des de la diàspora i l’exili a Europa”.

La segona taula tindrà lloc el diumenge 17 d’octubre a les 10.45 i es titula “10 anys de pau al País Basc: el paper de la societat civil”. Se centrarà en el paper que han jugat i segueixen jugant en el procés de pau diverses organitzacions de la societat civil al País Basc. També es recordarà la Conferència Internacional de Pau que l’organització social basca Lokarri va organitzar el 17 de setembre de 2011.

L’última de les xerrades organitzades per l’ICIP també es farà diumenge 17 a les 10.45. Es titula “Defensar els drets humans, promoure la pau”. S’organitza amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) , en representació del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans, i es parlarà de les múltiples connexions entre defensar els drets humans i construir la pau.

Un concert i un homenatge a l’Arcadi Oliveres

L’ICIP també serà un dels responsables de liderar la part lúdica del festival amb un concert que es farà el dissabte per la tarda al Pati de les Dones del CCCB (17.30h). En aquest concert hi participarà Bigwé i la cantant Memi Sillah i la seva banda.

Abans de la música, les entitats de pau de Catalunya retran un homenatge a l’activista Arcadi Oliveres, qui va morir el passat 6 d’abril. En aquest acte es recordarà la seva figura clau pel moviment de pau català.

Compartir