Aquest dilluns comença la XII edició del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans, que recupera la presencialitat després de dos anys d’actes virtuals per l’emergència sanitària del coronavirus.

En el marc de la gira de primavera del programa, del 25 d’abril al 4 de maig, sis activistes d’arreu del món es desplaçaran per Catalunya per divulgar la seva tasca i la vulneració dels drets humans als seus territoris. Són Mike Anane (Ghana), Yurany Cuellar (Colòmbia), Morena Hererra (El Salvador), Maria Sol Taule (Filipines), Nataniel Hernández (Mèxic) i Vania Arana (Espanya).

L’ICIP forma part del projecte amb altres 8 entitats i institucions i 28 municipis catalans implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global.

Donar a conèixer la seva tasca

L’objectiu de la iniciativa és donar a conèixer la tasca dels i les activistes pels drets humans d’arreu del món a través del seu propi testimoni i conscienciar la ciutadania sobre la importància del suport internacional a les seves lluites, així com de la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana.

En aquesta edició, el programa es centra en les lluites per la defensa de la terra i el medi ambient, de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, del dret a la pau, dels drets civils i polítics i dels drets de les persones migrades i refugiades. 

L’acte inaugural de l’edició de primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans tindrà lloc a la localitat de Molins de Rei (Baix Llobregat. Barcelona) el dilluns 25 d’abril. Entre el 3 i l’11 d’octubre és previst dur a terme la gira de tardor.

Trobareu l’agenda d’activitats al web del programa.

Els defensors i defensores de la gira de primavera

Mike Anane – Ghana

Periodista i activista mediambiental guardonat amb l’United Nations Environment Programme Global 500 of Honour. Durant més de 20 anys, Anane ha documentat i investigat l’enviament il·legal d’escombraries electròniques des dels països del Nord global a Ghana.

Yurany Cuellar – Colòmbia

Activista colombiana que treballa per la defensa dels drets de les dones rurals i camperoles. Des de fa anys, el seu compromís es vehicula a través de l’Asociación Campesina del Valle del río Cimitarra (ACVC), una organització que aglutina més d’un centenar de Juntes d’Acció Comunal i altres agrupacions comunitàries de diversos municipis de la regió del Magdalena Medio.

Morena Hererra – El Salvador

Vinculada a la lluita pels drets humans i la llibertat, el seu activisme s’inicia dins el context del moviment estudiantil. Possiblement, una de les activistes feministes més conegudes del Salvador.

Maria Sol Taule – Filipines

És una advocada filipina que defensa legalment persones que no tenen recursos econòmics per pagar un acompanyament jurídic, especialment activistes i defensores i defensors de drets humans criminalitzats des de les institucions de l’Estat. Des del 2011 treballa amb Karapatan, una aliança d’organitzacions, col·lectius i programes que defensen els drets humans.

Nataniel Hernández – Mèxic

Activista i advocat del Centre de Drets Humans Digna Ochoa, a la regió de Chiapas, a la frontera sud de Mèxic. A finals del 2018, quan va començar a caminar la primera caravana migrant des de Centreamèrica i Chiapas es va convertir en la primera parada de la ruta i van començar a assistir aquests grups heterogenis que fugien de la violència, la manca d’oportunitats i la discriminació.

Vania Arana – Espanya

Vania Arana és portaveu i presidenta del sindicat Las Kellys Catalunya. Va arribar a Madrid el 1992 procedent del Perú, el país que la va veure néixer. Allà havia estudiat per ser professora de secundària, però quan va arribar aquí, no va poder convalidar la titulació, ja que no hi havia correspondència en els estudis.

Compartir