L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha subscrit el comunicat públic de diverses institucions i actors de la societat civil catalana en suport del procés de pau a Colòmbia en el qual es fa una crida a implementar de manera ràpida els Acords de Pau signats entre el govern colombià i la guerrilla de les FARC i a establir una mesa de negociacions formal entre el govern i la guerrilla de l’ELN. El comunicat expressa el compromís de Catalunya amb una pau duradora i sostenible a Colòmbia, que prioritzi les víctimes i sigui respectuosa amb els drets humans i la justícia social.
COMUNICAT PÚBLIC
A finals de setembre d’aquest any, Catalunya va celebrar la signatura de l’Acord Final de Pau entre el Govern de Colòmbia i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia -FARC-EP. Institucions i societat civil catalanes vam commemorar amb diferents actes institucionals i festius la signatura d’aquest acord que posa fi a més de 50 anys de guerra.
Dos mesos després la situació a Colòmbia continua sent delicada: un nou acord acaba de ser ratificat pel Congrés de la República. Des de Catalunya saludem aquest nou acord i instem a implementar-lo de manera immediata per tal de garantir la continuïtat del procés de pau i un cessament definitiu al foc. Senyalem la importància de mantenir a l’acord l’enfocament de gènere i el capítol ètnic.
De la mateixa manera, demanem que s’instal·li una mesa pública de negociacions entre el Govern colombià i l’Exercit d’Alliberament Nacional -ELN, mesa que havia estat anunciada per al passat 27 d’octubre. Encoratgem les parts a trobar un ràpid acord que permeti avançar cap a una pau completa.
Ens preocupa també la situació d’alt risc de líders i lideresses socials, sindicals, defensors i defensores de drets humans i de les comunitats més afectades pel conflicte. En els últims dies, 5 líders camperols i membres del Moviment Marcha Patriótica han estat assassinats i 7 més han patit atemptats contra les seves vides. Dos d’aquests líders assassinats eren membres d’associacions camperoles que acompanyen organitzacions catalanes.
Subratllem la necessitat de garantir la protecció d’activistes socials i polítics i les persones defensores dels drets humans. Només durant aquest any 2016 s’han produït almenys 70 assassinats, 279 amenaces i 28 atemptats contra líders socials i defensors de drets humans, agressions perpetrades majoritàriament per grups paramilitars. És urgent que s’implementin les mesures previstes en l’Acord Final per desmantellar les estructures paramilitars i que entri en funcionament la Comissió Nacional de Garanties de Seguretat.
Des de Catalunya reiterem el nostre compromís d’institucions i entitats socials d’acompanyar la implementació de l’acord de pau i de continuar treballant per la construcció d’una pau a Colòmbia duradora i sostenible, que prioritzi les víctimes i que sigui respectuosa dels drets humans i la justícia social.
ACCIÓ PER UNA CIUTADANIA SOLIDÀRIA -ACCISOL-
AMBDRETS
BRIGADES INTERNACIONALS DE PAU -PBI- CATALUNYA
CASA AMÈRICA CATALUNYA
CENTRE PER LA DEFENSA DELS DRETS HUMANS IRÍDIA
CIEMEN
COLECTIVO MALOKA
COLÒMBIA EN PAU
COLOMBIA SOY YO
DIRECCIÓ DE JUSTÍCIA GLOBAL I COOPERACIÓ INTERNACIONAL DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA
DONES X DONES
FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS I VEÏNES DE BARCELONA -FAVB-
FERRAN PEDRET – PORTAVEU ADJUNT DEL GRUP PARLAMENTARI SOCIALISTA DEL PARLAMENT DE CATALUNYA
FORO INTERNACIONAL DE VÍCTIMAS BARCELONA
FUNDACIÓN INDERA
FUNDACIÓ MÓN-3
FUNDACIÓN MUNDU BAT
GERARDO PISARELLO – PRIMER TINENT D’ALCALDIA I RESPONSABLE DE L’ÀREA DE RELACIONS INTERNACIONALS DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA
INSTITUT CATALÀ INTERNACIONAL PER LA PAU -ICIP-
INSTITUT DE DRETS HUMANS DE CATALUNYA -IDHC-
INTERNACIONAL ACTION FOR PEACE -IAP-
JORDI SENDRA – PORTAVEU DEL GRUP PARLAMENTARI DE JUNTS PEL SÍ A LA COMISSIÓ D’ACCIÓ EXTERIOR I COOPERACIÓ, RELACIONS INSTITUCIONAL I TRANSPARÈNCIA DEL PARLAMENT DE CATALUNYA
OBSERVATORIO POR LA AUTONOMÍA Y LOS DERECHOS DE LOS PUEBLOS INDÍGENAS EN COLOMBIA
PAZ A LA CALLE BARCELONA
PLATAFORMA UNITÀRIA CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE
RAFAEL GRASA – PROFESSOR DE RELACIONS INTERNACIONALS DE LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA -UAB-
TAULA CATALANA PER LA PAU I ELS DRETS HUMANS A COLÒMBIA formada per:
AJUNTAMENT DE LLEIDA
ASSOCIACIÓ CATALANA PER LA PAU
COMISSIÓ CATALANA D’AJUDA AL REFUGIAT
CONSELL NACIONAL DE LA JOVENTUT DE CATALUNYA
COOPERACCIÓ
COOP DC
ENTREPOBLES
FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT
FUNDACIÓ PAGESOS SOLIDARIS
FUNDACIÓ PAU I SOLIDARITAT – CCOO CATALUNYA
FUNDIPAU
INTERSINDICAL-CSC
JUSTÍCIA I PAU
LAFEDE.CAT – ORGANITZACIONS PER A LA JUSTÍCIA GLOBAL
LLIGA DELS DRETS DELS POBLES
MOVIMENT PER LA PAU – MPDL
OXFAM INTERMÓN
SINDICALISTES SOLIDARIS – UGT CATALUNYA

Compartir