Conflicte al Pròxim Orient
Després de quinze mesos de guerra, el govern d’Israel i Hamas han acordat un alto el foc a Gaza, que ha entrat en vigor el 19 de gener de 2025. L’acord posa fi temporalment a la violència, permet incrementar l’accés d’ajuda humanitària i l’alliberament de les persones segrestades i empresonades.
Amb tot, és una treva fràgil i posa de manifest que els drets i necessitats de les víctimes del conflicte -les persones segrestades per Hamas i el conjunt de la població palestina- tenen poca rellevància en el tauler geopolític i són peces prescindibles per Israel, per Hamas, pels països veïns i pels Estats Units.
Així mateix, la credibilitat de la Unió Europea com a institució defensora dels drets humans ha quedat greument afectada per la seva incapacitat de qüestionar els crims de guerra comesos per Israel.
Amb l’objectiu de fomentar la reflexió, en aquest espai l’ICIP ofereix un recull d’articles que analitzen el conflicte des d’una perspectiva de pau.
Iniciatives de pau
Amb les elevades xifres de víctimes, les iniciatives a favor de la pau i el diàleg queden sovint enterrades sota el soroll eixordador de les bombes.
Però són diverses les entitats que insisteixen que un altre forma de resoldre el conflicte és possible. Aquí trobareu informació d’algunes d’aquestes iniciatives:
A Land for All: Two States One Homeland
Palestine and Israel: Improving Civil Society Peacebuilding Strategies, Design and Impact
Càpsules de Pau
En el projecte “Càpsules de Pau” recollim les visions de pau del coordinador del Lebanese Palestinian Dialogue Forum, Jaber Suleiman, l’activista israeliana membre de Combatants for Peace Iris Gur, i el metge i fundador del partit Iniciativa Nacional Palestina Mustafa Barghouti.
En aquest apartat podeu llegir els comunicats fets públics per entitats i institucions de condemna de la violència.