Aquest dimarts 8 de novembre ha tingut lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya la primera sessió del Cicle de Diàlegs País Basc: cinc anys sense la violència d’ETA, organitzat per l’ICIP en col·laboració amb la productora audiovisual Clack. Aquest primer diàleg, amb el títol De l’enfrontament a la convivència: el País Basc avui, ha reunit el catedràtic d’Ètica de la Universitat de Deusto, Xabier Etxeberria, i la membre de Bakeola – Convivencia, Conflicto y Derechos Humanos, Maider Martiarena.
El diàleg, moderat pel president de l’ICIP, Xavier Masllorens, ha partit de les reflexions sobre el grau de convivència entre la societat basca ara que fa cinc anys que ETA va abandonar les armes. En aquest sentit, els dos ponents han constatat avenços però també reptes pendents: “Tenim una convivència imperfecta; al País basc hi ha un nivell significatiu però insuficient de normalització. Les pors i la indiferència encara estan molt àmpliament esteses entre nosaltres”, constatava Xabier Etxeberria. Un argument compartit per Maider Martiarena, per qui al País Basc encara fa falta “un despertar de la majoria”: “La convivència és el primer pas per avançar en una societat dividida, cal treballar molts sentiments. Abans ens vèiem però no ens miràvem; i és important fer un esforç per mirar-nos als ulls”.
Al llarg del debat s’han posat sobre la taula iniciatives que s’han portat a terme els últims anys per afavorir la convivència i la reconciliació entre les parts enfrontades durant el conflicte armat, com les trobades restauratives entre víctimes d’ETA i victimaris, o el treball entre víctimes dels dos costats – d’ETA i dels GAL-, que ha permès comprovar, en paraules d’Etxeberria com “totes les víctimes són de tots i tenen experiències iguals, malgrat que se sentin enfrontades”. En termes de reconciliació, Maider Martiarena ha incidit en la importància de treballar a partir de les experiències personals: “No hi ha millor manera d’entendre el conflicte que a partir d’una víctima que t’expliqui el seu cas”. Així mateix, Martiarena també ha destacat la necessitat de treballar el conflicte basc entre els joves perquè no es perdi la memòria.
El Cicle País Basc: cinc anys sense la violència d’ETA continuarà dimarts vinent, 15 de novembre, amb el diàleg La reconciliació entre Sabino Ormazábal, autor de l’Informe sobre violacions de drets humans a Errenteria, i Juan Maria Uriarte, bisbe emèrit de Sant Sebastià i autor del llibre La reconciliación (Ed. Sal Terrae, 2013). Per últim, el dimarts 22 de novembre, tindrà lloc el diàleg La construcció de la memòria històrica entre els periodistes Martxelo Otamendi, director del diari Berria, i Gorka Landaburu, de la revista Cambio16.

Compartir