L’ICIP, en col·laboració amb la productora audiovisual Clack, ha organitzat aquest dimarts 15 de novembre el segon diàleg del Cicle País Basc: cinc anys sense la violència d’ETA, al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Amb el títol La reconciliació, aquest segon diàleg ha reunit el periodista i escriptor Sabino Ormazábal, i el bisbe emèrit de Sant Sebastià, Juan María Uriarte.
Moderat per l’advocada i membre de la Junta de Govern de l’ICIP, Magda Oranich, el diàleg va abordar l’estat de la reconciliació entre parts enfrontades al País Basc sense l’escenari de violència. Els dos ponents, si bé amb visions diferents sobre el concepte teòric de reconciliació, van constatar avenços en la societat basca però també la necessitat de continuar treballant, sobretot amb la mirada posada en les escoles i els joves. “Hi ha gent que no coneix Miguel Ángel Blanco [regidor del PP segrestat i assassinat per ETA l’any 1997] i aquí hi ha molta feina a fer amb les generacions futures”, va constatar Sabino Ormazábal. En aquest sentit, el bisbe Juan María Uriarte també va destacar que hi ha molta “indiferència” entre els joves en relació al procés de pau que viu el País Basc.
En el diàleg, centrat sobretot en la reconciliació a nivell social, no tant personal, es va posar de manifest que el procés de reconciliació no està tancat, que és i serà un procés lent i que no té marxa enrere: “A l’esquerra abertzale li interessa afirmar que el País Basc està reconciliat. ETA i l’esquerra abertzale tenen factures molt grosses i per sanejar el país i pacificar-lo aquestes factures no es poden ometre”, afirma Uriarte. I afegeix: “Al País Basc es vol perdonar, però hi ha grups de persones que no volen o no poden”. Uriarte també va destacar que la memòria és un element necessari per a una autèntica reconciliació: “Perdonar no és oblidar, sinó recordar d’una altra manera, sense ressentiment”. Al seu torn, Ormazábal va relacionar la reconciliació amb la “pau positiva” i amb el compromís d’encarar els conflictes sense violència. Un punt, però, en que el bisbe Uriarte matisa: “La convivència pacífica com a coexistència noviolenta, sense armes, no em satisfà, no és una verdadera reconciliació. La reconciliació repara el passat, desvela la veritat”.
Durant la sessió els ponents van posar sobre la taula també la falta de voluntat política per modificar la política penitenciària o la llei de víctimes, i per abordar qüestions pendents com la memòria històrica.
El proper diàleg del Cicle, La construcció de la memòria històrica, serà el dimarts 22, a les 18:30 hores, amb els periodistes Martxelo Otamendi, del diari Berria, i Gorka Landaburu, de Cambio16.

Compartir