Foment del diàleg
El diàleg és l’art de trobar la part de veritat en el pensament dels altres. Partint d’aquesta premissa l’ICIP organitza iniciatives de foment del diàleg per promocionar la conversa i l’escolta entre persones amb posicionaments allunyats, fins i tot confrontats. Aquests cicles reuneixen persones influents en diferents àmbits de la societat i d’opinions diverses; joves amb càrrecs de responsabilitat en partits polítics i organitzacions socials; professorat i experts internacionals.
L’objectiu d’aquestes experiències és comprovar els beneficis de la sana confrontació d’idees i provar diferents metodologies de promoció del diàleg, que reuneixen en diferents espais persones amb opinions molt plurals.
Entre aquestes iniciatives hi ha el Projecte Àgora i els cicles de diàlegs amb joves polítics i professorat de secundària.
Àgora, espai de debat democràtic
El projecte Àgora és un espai de trobada entre persones de diferents professions i bagatges, amb posicions ideològiques diverses, a fi de fomentar la cultura del diàleg, enfortir la democràcia i vertebrar el país.
A través de la lectura compartida de textos clàssics, persones destacades dels àmbits econòmic, polític i social de Catalunya es reuneixen en diverses sessions per tal de reflexionar sobre els reptes polítics i socials que condicionen l’actualitat al nostre país i arreu del món. D’aquesta manera, el projecte vol contribuir a establir relacions de confiança entre persones amb posicions ideològiques i polítiques molt diverses, perfeccionar les competències cíviques, fomentar la cultura del diàleg, i en última instància enfortir la democràcia i la vertebració del país.
Àgora és un projecte impulsat conjuntament per l’ICIP, el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, i la Fundació Lluis Coromina, amb la col·laboració de la Casa dels Clàssics.
Fins a l’actualitat s’han organitzat quatre edicions, cadascuna d’elles amb un grup estable de vint persones.