El Premi ICIP Alfons Banda 2024, que s’engloba dins la convocatòria dels Premis de Recerca Jove, ha reconegut els treballs “Anàlisi de la documentació en relació amb l’objecció de consciència a Espanya durant el franquisme del Fons Garcia Nieto”, de Júlia Baltasar Gómez, i “Refugiats del feixisme. Un estudi dels desplaçats a Catalunya durant la Guerra Civil (1936-1939)”, de Nerea Rueda Dapena.

Totes dues són alumnes de l’Institut Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat i com a premi han rebut una dotació econòmica de 850 euros cadascuna. El treball de Júlia Baltasar, que narra la història dels objectors de Can Serra, ja havia quedat finalista amb el Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2024.

El Premi ICIP Alfons Banda té per objectiu reconèixer els millors treballs de l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius que promoguin la cultura de pau i la gestió noviolenta dels conflictes. En concret, els treballs de recerca han de tractar qüestions relacionades amb els conflictes armats, el desarmament, la vulneració o la defensa dels drets humans, l’ús de la noviolència com a eina de transformació social o la memòria històrica, entre d’altres.

El guardó s’emmarca en els Premis de Recerca Jove convocats pel Departament de Recerca i Universitats i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) amb un objectiu marc de fomentar l’esperit científic del jovent.

En l’edició 2024, la vuitena edició del guardó, el jurat ha distingit un total de 81 treballs, amb un import global de 68.850 euros.

Compartir